Deseuri la liber

HUNEDOARA. La marginea coloniei Sohodol, in apropiere de groapa de gunoi a municipiului Lupeni, au fost gasite mai multe perfuzii si seringi folosite, precum si alte obiecte de uz sanitar, care nu ar trebui sa se afle acolo.
Localnicii sunt speriati, deoarece copiii lor se pot juca, zic ei, cu aceste deseuri, riscand sa se imbolnaveasca. Ei spun ca ar trebui sa intervina cineva, sa ridice minunatiile de acolo, pentru a se reduce riscul infectarii. Unii dintre oamenii din zona, de teama bolilor, s-au apucat sa dea foc la deseuri, dar li s-a spus ca ar putea fi amendati. „Am preluat un centru de fier vechi si am scos deseurile din curte. Pentru ca nimeni nu a venit sa le ridice, m-am gandit sa le dau foc, dar a venit o doamna de la primarie si a zis ca ne amendeaza. Dar ce sa facem cu ele? Nu vede nimeni deseurile medicale aruncate la intamplare? Sunt un pericol pentru noi si pentru copiii nostri”, a povestit Nicolae Ciurea, localnic.
Dan Magheru, directorul executiv al Autoritatii pentru Sanatate Publica (ASP) Hunedoara, a mentionat ca, in acest caz, a fost declansata o ancheta, pentru a se stabili provenienta deseurilor medicale. Asta, dupa ce a fost sesizat de reprezentanti ai presei. „Nu am stiut ca ar exista asa ceva. Am demarat o ancheta si reprezentantii din teritoriu vor face toate demersurile pentru a afla de unde provin deseurile respective”, a informat Magheru.
Cornel Resmerita, primarul municipiului Lupeni, a promis ca se va ocupa personal de caz. „Nu stiu de unde ar putea proveni deseurile acestea. De la spital sunt sigur ca nu pot fi, intrucat spitalul are incineratoriu. Oricum, o sa ma implic personal in aceasta ancheta, fiindca nu vreau ca cineva sa pateasca ceva”, a replicat Cornel Resmerita. Numai ca declaratia primarului lupenean se contrazice cu informatiile pe care managerul Spitalului Municipal Lupeni, Mariana Mateescu, le-a furnizat in urma cu o luna de zile. Conform acesteia, spitalul din Lupeni este printre primele unitati ale caror crematorii pentru deseuri medicale au fost inchise. Asta in urma cu vreo doi ani.

Sursa: 24h online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *