Deseurile periculoase depozitate la marginea comunei Albesti creeaza panica printre localnici

Recent, la marginea comunei Albesti, a fost descoperit, pe un teren concesionat in urma cu aproximativ doi ani pentru constructia unei fabrici de biodiesel, un depozit neautorizat de deseuri periculoase.

Potrivit autoritatilor, descoperirea a fost facuta dupa ce administratorul societatii din Albesti, Nelu Gaina, a fost arestat, alaturi de alti doi asociati pe o alta firma, suspectati fiind de trafic cu mercur.

Au fost efectuate mai multe perchezitii, atat la domiciliu cat si la firmele in care Nelu Gaina era asociat sau administrator, autoritatile din Albesti sesizand organele abilitate si despre existenta acelui teren, pe raza caruia erau depozitate zeci de butoaie.

„El era in acelasi timp administrator la o firma pe numele unui om simplu din Albesti si director la Petromar Intermed, o firma din Bucuresti care era autorizata pe transport si neutralizare deseuri. Petromar Intermed isi pierde autorizatia, ei luau produse pe Petromar si, in loc sa le neutralizeze, le ingropau pe aici sau prin rape. Nu numai in zona noastra. Aici s-a ajuns dupa ce asociatii lui de la firma Petromar au fost arestati la Bucuresti pentru trafic de mercur. S-a aflat de depozitele lor, au fost facute perchezitii pentru mercur, iar noi le-am atras atentia celor de la I.P.J. si Garda de Mediu ca are si un spatiu inchiriat aici”, a declarat primarul comunei Albesti, Marin Constantin.

Nu se cunoaste, deocamdata, ce fel de deseuri contin respectivele recipiente, fiind prelevate probe pentru analizare.

Pana la aflarea rezultatelor analizelor, autoritatile locale au instiintat locuitorii comunei sa nu consume apa din puturile de mica adancime, fiind posibil ca din cauza infiltratiilor panza freatica sa fie afectata.

Primarul comunei Albesti a tinut sa precizeze, insa, ca localitatea este alimentata cu apa potabila in sistem centralizat din alta zona, aflata la peste un kilometru departare, astfel ca nu exista pericolul ca apa sa fie contaminata.

De asemenea, edilul a subliniat faptul ca desi nu se stie ce substante sunt in respectivele butoaie, zona este pazita permanent si nu exista riscul ca vreo persoana sa poata patrunde in incinta societatii.

„S-a creat o confuzie. Administratorii au fost arestati pentru trafic de mercur, dar aici nu se stie ce este. S-au luat probe, sunt in analize. Avem acolo permanent un om care pazeste zona pentru a nu intra cineva. Nu a fost luat nimic de aici”, a precizat primarul.

Deseuri periculoase, depozitate ilegal

Prefectul judetului Ialomita, Petru Madalin Teculescu, a tinut sa precizeze faptul ca autoritatile fac cercetarile necesare si, atat timp cat ancheta este in derulare, nimeni nu se poate antepronunta.

„Rugamintea mea este ca autoritatile sa fie lasate sa-si faca treaba, mai ales ca au avut loc arestari, depuneri de plangeri penale… Lucrurile, zic eu, sunt pe un fagas normal. (…) Cine a spus ca este mercur aici? Nu stiu nici autoritatile deocamdata. Este o cercetare facuta de organele abilitate, Parchetul a permis prelevarea de probe pentru a fi analizate. Pana acum nu s-a prezentat nici un buletin de analize (…)”, a afirmat prefectul.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a criticat lipsa de reactie a autoritatii locale din comuna Albesti care, in opinia sa, ar fi trebuit sa observe ca pe acel teren nu s-a construit nimic timp de doi ani, desi fusese concesionat pentru ridicarea unei fabrici de biodiesel.

De asemenea, prefectul spunea ca in luna septembrie administratorul societatii din Albesti, Gaina Nelu, ar fi depus o cerere de concesionare a terenului respectiv, pe o alta firma, fapt care ar fi trebuit sa atraga atentia reprezentantilor primariei.

„(…) Toata lumea, si aici ma refer la autoritatile locale, a vazut ca nu se construieste nimic. (…) Deci autoritatile locale au o problema. Firma este inregistrata in Albesti si este, in acte, a unui cetatean simplu „dupa vorba dupa port”. Deocamdata este o cercetare facuta de organele abilitate, iar in momentul de fata nu putem sa ne pronuntam. Dar este clar ca acel contract de concesiune a avut hibe. Faptul ca in septembrie s-a depus o noua cerere de catre Gaina Nelu sa reconcesioneze, dar pe o alta firma, este un alt semn de intrebare la care tot autoritatile locale trebuie sa raspunda. Pentru ca, in momentul in care renunti la o concesiune, trebuie sa predai terenul. Terenul, inainte de a fi scos la concesiune de catre autoritatea locala, trebuie vazut”, a conchis prefectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *