Experiment ecologic pe o insula din Pacific

0
435

Insula Norfolk a fost odata o temuta inchisoare a Imperiului Britanic. Acum, mica insula ce apartine Australiei, a devenit locul de incercare a unui experiment in care se incearca gasirea la doua din marile probleme contemporane: incalzirea globala si obezitatea. Proiectul isi propune intai de toate sa promoveze o viata sanatoasa. Astfel, cei circa 2.000 de locuitori ai insulei vor trebui ca in urmatorii trei ani sa incerce sa traiasca rational, folosind cat mai putin electricitatea si benzina si sa nu importe mancaruri procesate din Australia.

Proiectul isi propune intai de toate sa promoveze o viata sanatoasa, relateaza cotidianul The Independent. Astfel, cei circa 2.000 de locuitori de insulei vor trebui ca in urmatorii trei ani sa incerce sa traiasca rational, folosind cat mai putin electricitatea si benzina si sa nu importe mancaruri procesate din Australia.

Oamenilor le va fi oferit un card – unde exista o anumita suma de bani – pe care il prezinta atunci cand cumpara carburanti sau mancare.  Banii sunt transformati in unitati. Cei care consuma putin vor putea sa isi schimbe in bani unitatile ramase, in schimb cei care consuma exagerat vor fi nevoiti sa cumpere alte unitati.

In acest fel, cred initiatorii proiectului, oamenii vor fi incurajati sa mearga pe jos sau cu bicicleta, sa foloseasca mai putina energie electrica si sa consume preponderant produse locale.

„Insula este la 1.700 de kilometri departare de coasta australiana si este autonoma, asa ca va fi usor sa ne dam seama de modul in care va decurge experimentul „, a declarat Garry Egger, unul dintre cercetatorii implicati in proiect. Ideea acestui experiment vine in contextul in care australienii sunt cei mai mari poluatori (exprimat pe cap de locuitor) iar obezitatea a devenit o problema foarte serioasa.

Proiectul de pe insula Norfolk va implica si turistii aflati in vizita aici. Si ei vor primi un card cu un numar minim necesar de unitati pe perioada vacantei, iar daca la sfarsit au fost economi au sanse sa plece acasa cu banii ramasi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.