Despre veveritele cenusii

Legat de articolele despre veveritele cenusii….inamicul numarul unu este un domn Kelemen Laszlo care doreste sa populeze un parc din Covasna cu aceste vietuitoare! Cica sunt mai prietenoasa decat cele autohtone! Se vor amplasa hranitoare si publicul va fi mobilizat sa hraneasca veveritele aduse din Germania.

Trebuie stiut faptul, ca introducerea unei specii neindigene (neautohtone, alohtone)necesita avize speciale si studii de impact. Astfel conform Ordonantei de Urgenta nr. 57 din 20 iunie 2007, art 53, alineat 3, litera h : introducerea de specii salbatice alohtone fara efectuarea unei evaluari ai impactului asupra florei si faunei indigene constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 7.500 la 15.000 RON pentru persoane fizice si de la 50.000 la 100.000 RON pt. persoane juridice. Art. 34 tot al acestei legi spune urmatoarele:

(1) In vederea protejarii habitatelor naturale si a speciilor indigene, introducerea de specii alohtone, interventiile asupra speciilor invazive, precum si reintroducerea speciilor indigene prevazute in anexele nr. 4 A si 4 B se reglementeaza prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

(2) Pentru speciile salbatice alohtone introduse este obligatorie efectuarea unei evaluari a impactului acestei introduceri asupra speciilor de flora si fauna indigene, rezultatele acestor evaluAri trebuind sa fie transmise pentru informare Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *