Din ce in ce mai putine pasari de apa ierneaza in Arges

Din ce in ce mai putine pasari de apa ierneaza in Arges
Din ce in ce mai putine pasari de apa ierneaza in Arges

In fiecare an, la jumatatea lunii ianuarie are loc recensamantul pasarilor de apa. La nivelul judetului nostru, pe lacurile de acumulare de pe raul Arges au fost identificate 42 de specii cu un efectiv total de circa 10.350 de exemplare. Ca de fiecare data, actiunea a fost dusa la bun sfarsit de prof. univ. dr. Radu Gava, presedinte al Societatii Ornitologice din Romania, sucursala Arges, impreuna cu colegii sai, dr. Adrian Mestecaneanu, muzeograf la Muzeul Judetean, si lector univ. dr. Denisa Conete, de la Universitatea din Pitesti.

Imperiul ratelor si pescarusilor

Singura specie rapitoare observata la recensamantul din acest an a fost sorecarul comun (doar doua exemplare). Pe ochiurile de apa au fost zarite si specii mai rare, cum ar fi: egreta mare (9), ferastrasul mic (3 exemplare), starcul cenusiu (3) si califarul alb (2). Lacurile sunt dominate de rate (peste 5.300) si pescarusi (circa 3.600). Au mai fost observate lisite (aproape 600), lebede (122), cormorani (140) si corcodei (52).

“Pe Lacul Bascov sunt extrem de putine pasari din pricina presiunii antropice foarte mari. Baza nautica, mai exact antrenamentele canotorilor fac ca ele sa evite acest lac. Tot aici am observat peste 30 de pescari. Pe Lacul Pitesti sunt efective relativ ridicate, datorita zonelor bogate in vegetatie palustra (papura, stuf) unde pasarile gasesc adapost, chiar si pentru cuibarit. Numarul lor este mult mai mic decat in anii trecuti, cand efectivele variau, de la un an la altul, intre 20.000 si 30.000 de exemplare si chiar peste. Cred ca datorita climatului mai bland din aceasta iarna pasarile s-au oprit din migratie in zonele nordice”, a apreciat prof. univ. dr. Radu Gava.

Arii de Importanta Avifaunistica

“Datele adunate in acest program ne ofera informatii cruciale privind starea si evolutia efectivelor pasarilor de apa si a habitatelor acestora. Concret, datele din Romania au fost folosite, printre altele, la identificarea Ariilor de Importanta Avifaunistica (criteriul C4 – situri care gazduiesc in mod constant cel putin 20.000 de exemplare de pasari acvatice). Zonele respective au fost propuse ca arii Natura 2000, pentru a avea astfel statut de protectie la nivel european. Lacurile de pe raul Arges, pe baza observatiilor facute de noi, inca din anul 1993, au fost declarate Arii de Importanta Avifaunistica si inscrise in reteaua europeana Natura 2000″, a conchis prof. univ. dr. Radu Gava.

Pe Lacul Golesti au fost numarate 6.163 de pasari, pe Lacul Pitesti – 2.343, pe Lacul Valcele – 990, pe Lacul Budeasa – 717 si pe Lacul Bascov – 137.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *