Directia Silvica Dolj va impaduri in aceasta primavara 554 ha de teren

A debutat campania "Impadurim Iasul!"
Directia Silvica Dolj va impaduri in aceasta primavara 554 ha de teren
Directia Silvica Dolj va impaduri in aceasta primavara 554 ha de teren

Regia Nationala a Padurilor-Romsilva functioneaza sub autoritatea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si are ca scop gospodarirea durabila si unitara, in conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice si ale normelor de regim silvic, a fondului forestier proprietate publica a statului, in vederea cresterii contributiei padurilor la imbunatatirea conditiilor de mediu si la asigurarea economiei nationale cu lemn, cu alte produse ale padurii si cu servicii specifice silvice.Regenerarea padurilor este una din activitatile prioritare ale acestei institutii, iar acest lucru se realizeaza prin directiile judetene. In aceasta primavara Directia Silvica Dolj si-a propus sa impadureasca o suprafata de 713 ha de teren.

 Extinderea suprafetei padurilor se face prin regenerarea tuturor suprafetelor de padure de pe care s-a recoltat masa lemnoasa, urmare aplicarii taierilor de produse. De asemenea se impaduresc terenurile fara vegetatie forestiera, care nu au alte folosinte atribuite prin amenajament. Tot in atributiile Directie Silvice Dolj intra si reconstructia ecologica a terenurilor afectate de fenomene de degradare, precum si a celor din afara fondului forestier. In acest an, Directia Silvica Dolj va impaduri 713 ha de teren. Programul este structurat astfel: lucrari de impadurire integrale – 369 ha din care in primavara 90 ha; lucrari de regenerari naturale – 189 ha, in aceasta primavara fiind plantate 84 ha; completari in arborete tinere – 294 ha toate in urmatoarele trei luni; refaceri de culori – 170 h. In total, doar in aceasta perioada de primavara vor fi plantate 554 ha.”, a declarat directorul Directie Silvice Dolj, Eugen Gioanca.

Puietii vin din pepenierele proprii

Structura de specii a impaduririlor se prezinta astfel: plopi euramericani – 250 ha; specii de cvercinee (stejari, cer, garnita, stejar rosi) – 68 ha; salcie – 20 ha; salcam – 45 ha; gladita – 85 ha; frasin – 10 ha; alte specii – 26 ha. O atentie deosebita a Directiei Silvice Dolj este de a folosi in cultura numai speciii valoroase, specifice zonelor noastre de vegetatie. Pentru aplicarea strategiei Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva, in activitatea de producere si valorificare a puietilor de arbori si arbusti ornamentali, Directia tehnica din cadrul regiei, prin Serviciul de regenerarea padurilor, in ultimii doi ani, a actionat in urmatoarele directii: extinderea suprafetelor din pepinierele silvice existente destinate sa produca puieti ornamentali; diversificarea productiei de puieti ornamentali (forme si varietati din cat mai multe specii); producerea de puieti ornamentali atat in camp cat si cu radacini protejate in recipienti din lemn sau material plastic; asigurarea continuitatii productiei de puieti, in scopul valorificarii acestora, cu varste si inaltimi diferite; documentarea si specializarea personalului silvic cu atributii in activitatea de producere a puietilor ornamentali (schimburi de experienta la unitatile silvice cu traditie in acest domeniu). Cantitatea de puieti forestieri necesara (1,5 milioane bucati) este asigurata in principal din productia pepenierelor proprii ale Directiei Silvice Dolj (Pepeniera silvica Zaval, Pepeniera Bailesti si Pepeniera Negoiesti), dar si din pepenierele Silvice ale RNP-Romsilva. Specii si numarul de puieti crescuti in aceste pepeniere sunt urmatoarele: plopi euramericani – 127 mii buc.; specii de cvercinee (stejari, cer, garnita, stejar rosi) – 457 mii buc; salcie – 28 mii buc; salcam – 247 mii buc; gladita – 427 mii buc; frasin – 65 mii buc; alte specii – 46 mii buc. „Trebuie sa va spun ca astfel de activitati la Directia Silvica Dolj au loc anual. Avem un program pe care o sa il respecta. O parte din suprafetele care vor fi impadurite se vor realiza in aceasta primavara, iar restul in toamna”, a mai declarat directorul Directiei Silvice Dolj, Eugen Gioanca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *