Oferte pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Oferte pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Oferte pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Statul a primit oferte pentru proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, mai asteapta si altele si ulterior va incepe negocierile, a declarat ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita. „Si aici lucrurile trebuie facute cu multa atentie”, a spus Nita la evenimentul ZF Power Summit ‘13.

In cadrul aceluiasi eveniment, Nita a declarat ca proiectul de transport al gazelor AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector) stagneaza in aceasta perioada din cauza partenerului din Azerbaidjan. Investitia in proiectul AGRI este estimata intre 1,2 miliarde euro si 4,5 miliarde euro, in functie de capacitatea de transport.

Reprezentantii Enel au declarat ca Guvernul trebuie sa ia in acest an o decizie privind continuarea proiectului de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, grupul italian urmand sa hotarasca ulterior daca ramane implicat in proiect sau nu. „Proiectul este cu semnul intrebarii. (…) Le-am spus oamenilor nostri ca, in conditiile in care cel mai mare actionar vrea sa vanda jumatate din proiect, jumatate de participatie, si nu a gasit deocamdata cumparator, nu este clar daca proiectul va continua. Daca nu continua, vom pleca”, a declarat Luca D’Agnese, CEO al Enel Romania. El a adaugat ca Guvernul va trebui sa decida in acest an daca pastreaza proiectul sau nu, grupul italian de utilitati urmand sa decida ulterior daca ramane implicat.

Reprezentantul Enel afirma ca in prezent exista un risc semnificativ ca proiectul sa nu gaseasca investitori. Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau planificate sa inceapa in 2010. Din compania de proiect au facut parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian). „Noi am fost hotariti sa ramanem, in acest timp Guvernul nu a gasit inlocuitori pentru investitorii care au plecat.”

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente