Schimbarile drastice prin care trece planeta din cauza incalzirii globale incep sa-si puna amprenta si asupra unora dintre cele mai frumoase locuri de pe mapamond. Sub aceasta amenintare se afla si cateva dintre minunile lumii, fie ele naturale sau realizate de mana omului. Site-ul www. descopera.ro prezinta o lista cu sapte dintre acestea, printre care zapezile de pe Kilimanjaro, mormintele faraonilor, din Luxor, Egipt, insulele Maldive sau canalele Venetiei, care sunt pe cale de disparitie.
Luxor, Egipt
Orasul Luxor de pe malul apusean al Nilului, cu 70.000 de locuitori, dateaza aproximativ din veacul al XIV-lea i.Hr. Langa localitate se afla Valea Regilor, Valea Reginelor, precum si peste 40 de temple si monumente funerare ale faraonilor. Existenta acestora e amenintata atat de lacomia pradatorilor de vestigii arheologice, cat si de insusi fluviul sacru. Infiltratiile de apa ale Nilului si inundatiile afecteaza an de an mormintele faraonilor.
Insulele Maldive, Oceanul Indian
Complexul de 1.200 de insule din Maldive este sortit pieirii, din cauza altitudinii joase la care se afla si a cresterii continue a nivelului oceanului, o consecinta a incalzirii globale. Astfel, 80% din aceste insule sunt cu doar un metru peste nivelul marii, iar in curand apele care le scalda tarmul le-ar putea inunda, stergandu-le de pe harta lumii.
Venetia, Italia
Venetia este considerat unul dintre cele mai romantice orase de pe mapamond, fiind asaltat anual de milioane de turisti, datorita spectaculoaselor canale care il strabat. Insa acest loc unic in lume risca sa piara. Si asta pentru ca, potrivit unui studiu, Orasul Dogilor se scufunda cu aproximativ 1,5 cm pe secol, in ciuda eforturilor sustinute de pompare a apei din structurile sale subterane.
Machu Pichu, Peru
Machu Pichu sau „orasul pierdut” e situat la peste 2.400 m altitudine si e cel mai cunoscut simbol al Imperiului Incas. Insa aceasta cetate e in pericol din cauza numarului mare de vizitatori, circa un milion anual, care provoaca destabilizarea si chiar prabusirea unora dintre constructiile de piatra.
Triunghiul de corali, Indonezia
Triunghiul de corali din Indonezia adaposteste mai bine de 3.000 de specii de pesti si circa 600 de tipuri de corali. Acest paradis marin e amenintat de inconstienta oamenilor, care pescuiesc excesiv, folosind pentru uciderea pestilor explozibili sau otravuri. Consecintele acestor actiuni criminale sunt disparitia vietatilor acvatice si distrugerea habitatului lor.
Marele Zid Chinezesc
Marele Zid Chinezesc este considerat una dintre cele sapte minuni ale lumii si cea mai lunga constructie realizata vreodata de om. Din pacate, astazi, pe aproape doua treimi din cei 6.352 de kilometri, care reprezinta distanta de la granita cu Coreea si pana in desertul Gobi, zidul a fost distrus de eroziune si de dezvoltarea necontrolata a asezarilor umane din preajma.
Zapezile de pe Kilimanjaro
Considerat cel mai inalt munte din Africa (6.021 m), Kilimanjaro are un varf (cel vestic) caruia localnicii ii spun Salasul lui Dumnezeu (Masai Ngaje Ngai). Indiferent de anotimp, piscul este imbracat cu un strat de zapada. Insa in ultimii ani, „vesmantul” imaculat s-a micsorat treptat, din cauza topirii ghetii, tot un efect al schimbarii climatice. Specialistii spun ca ghetarii care pareau eterni vor deveni, in doar cincisprezece ani, istorie.
Sursa: Libertatea