Divortul dauneaza grav mediului!

Daca n-ar exista divorturi, SUA ar putea economisi peste 73 miliarde de kilowati pe ora si 2.373 miliarde de litri de apa, arata un grup de cercetatori de la Universitatea de stat din Michigan, SUA, informeaza AFP.

Explicatia consta in faptul ca un divort inseamna separarea celor doi soti si, implicit, mutarea unuia dintre ei intr-o noua locuinta. O familie destramata presupune astfel de doua ori mai multe terenuri, de doua ori mai multe echipamente consacrate locuintelor si, in final, de doua ori mai multa energie investita.

Acelasi studiu releva faptul ca, atunci cand este casatorita, o persoana are tendinta de a fi mai echilibrata in gestionarea resurselor, fata de una divortata care, nemaiavand decat propria-i grija, isi permite sa fie mai risipitoare.

Despartirile duc la dusuri mai dese

Astfel, in SUA, in 2005, gospodariile persoanelor divortate au cheltuit cu 56% mai multa electricitate si apa de persoana decat in cazul cuplurilor casatorite si au folosit cu 61% mai multe resurse energetice de persoana decat inainte de separare, au mai aratat cercetatorii in urma unui studiu care a urmarit evolutia a 3.283 de camine.

Ei au constatat ca, din cauza unui consum mai mare de persoana, un individ divortat poate genera, in gospodaria sa, si o cantitate mai mare de deseuri poluante, solide sau lichide, si de gaze cu efect de sera care contribuie la accelerarea schimbarilor climatice si la distrugerea biodiversitatii.

Nici rata divorturilor nu pare sa-i linisteasca pe cercetatorii americani. Dimpotriva. In SUA, cererile de divort au crescut direct proportional cu numarul de camine formate in urma despartirilor – de la 5%, in 1970, la 15%, in 2000.

Ca o consecinta directa, in paralel a scazut rata nasterilor, in timp ce divortul a devenit un adevarat mod de viata, pe masura ce oamenii au descoperit avantajele pe care le ofera lipsa unui partener stabil: confortul personal, intimitatea, libertatea de a cheltui fara limite. Aceste avantaje sunt insa pe termen scurt, fata de cele pe care le aduce un mediu mai curat de care se pot bucura generatiile care vin. (Ioana Bogdan)

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *