Doar 14% dintre romani au facut voluntariat, majoritatea – studenti si angajati cu studii superioare

Doar 14% dintre romani au facut voluntariat, majoritatea - studenti si angajati cu studii superioare
Doar 14% dintre romani au facut voluntariat, majoritatea – studenti si angajati cu studii superioare

Doar 14% dintre romani au facut voluntariat in ultimul an, cei mai multi fiind studenti sau angajati cu studii superioare, iar domeniile in care s-au implicat sunt serviciile sociale si protectia mediului, rezulta dintr-un studiu national realizat de Centrul de Marketing si Prognoza Sociala.

Studiul national “Responsabilitatea sociala individuala in Romania” arata ca principalele motive pentru care cetatenii nu se implica in actiuni de voluntariat sunt lipsa de timp (34 la suta), informatiile limitate privind oportunitatile de voluntariat (34 la suta) si dificultatea de a gasi o cauza in care sa creada (16 la suta).

Din studiu mai rezulta ca voluntarul roman este tanar, student sau angajat cu studii superioare, motivat de solidaritate (40 la suta) si dorinta de imbunatatire a experientei profesionale (15 la suta), domeniile de voluntariat preferate fiind serviciile sociale (25 la suta), protectia mediului (18 la suta), educatia (13 la suta) si sanatatea (11 la suta).

“Doar sapte la suta dintre cei care au facut voluntariat declara ca s-au implicat in structuri ale economiei sociale”, se mai arata in studiu.

Aproape 60 la suta dintre respondenti considera ca nu este esentiala forma de organizare sau caracterul economic al organizatiei, ci implicarea sociala a acesteia. De asemenea, romanii se declara dispusi sa faca voluntariat intr-o companie, daca aceasta ar dona peste 20 la suta din profit in scopuri caritabile.

Conform aceleiasi cercetari, 44 la suta dintre respondenti au auzit de economia sociala, intreprinderea sociala sau antreprenorul social, dar 35 la suta din populatie nu gaseste echivalentul acestor concepte, in timp ce 23 la suta dintre ei identifica economia sociala cu companiile mici si mijlocii, iar 18 la suta, cu ONG-urile.

Cele mai cunoscute structuri ale economiei sociale sunt cooperativele agricole (62 la suta), casele de ajutor reciproc (61 la suta) si cooperativele de credit (55 la suta). De asemenea, jumatate dintre romani asociaza economia sociala cu serviciile sociale, 24 la suta cu productia sau comercializarea produselor alimentare, iar 22 la suta, cu sanatatea.

Studiul a fost realizat la solicitarea Asociatiei React, in perioada 1 august – 18 octombrie, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 830 de persoane cu varsta mai mare de 15 ani. Marja de eroare este de 3,4 la suta, la un nivel de incredere de 95 la suta.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente