Doar 34 de persoane au fost condamnate, in 2009 si 2010, la inchisoare cu executare pentru taieri ilegale de paduri in zece judete ale tarii, numarul dosarelor penale constituite la parchetele din aceste judete fiind de 7.168, potrivit unui studiu in acest sens realizat de organizatia Ecopolis.
Organizatia nonguvernamentala a prezentat rezultatele studiului marti, intr-o conferinta de presa la Ministerul Mediului si Padurilor (MMP), in prezenta ministrului de resort, a directorului general al Regiei Autonome a Padurilor „Romsilva” si a unui reprezentant al Ministerului Public.
Potrivit datelor studiului, in cele zece judete analizate, in care se afla aproape jumatate din suprafata impadurita a Romaniei, in anii 2009-2010 s-au constatat formal 6.656 de infractiuni silvice, in urma unui numar total de 112.900 de controale facute atat de politie cat si de alte structuri ale statului.
In urma constatarii infractiunilor, dar si ca urmare a diferitelor plangeri penale transmise de persoane private, procurorii de la diferite niveluri de jurisdictie din cele zece judete au deschis 7.168 de dosare penale. Putin peste 10% dintre acestea, respectiv 723, s-au finalizat cu rechizitorii, in doar 34 de cazuri au fost pronuntate condamnari la pedepse cu inchisoarea cu executare impotriva faptuitorilor, restul de 844 de persoane condamnate pentru infractiuni silvice primind pedepse cu suspendare sau amenzi penale.
„O socoteala simpla ne arata ca sansele de a face inchisoare pentru taieri ilegale de padure in Romania sunt de 0,47%. Asadar, in justitie, adica la parchete si la instante, 99,5% dintre autorii identificati ai taierilor ilegale de copaci scapa, cei care sunt condamnati cu executare fiind cu totii recidivisti aflati in perioada de incercare de dupa pronuntarea unei condamnari cu suspendare”, a declarat presedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, Costel Popa, in conferinta de presa de marti.
Datele Ecopolis, desi contestate si de reprezentantul Ministerului Public si de seful Romsilva, nu au fost contrazise. Astfel, citand din bilantul Ministerului Public pentru anii 2010 si 2011, reprezentantul institutiei, procurorul Adrian Dicu, a indicat o medie anuala de dosare constituite la nivelul intregii tari pentru delicte silvice de aproximativ 7.000, circa 750 dintre ele fiind solutionate prin rechizitorii. Dicu a explicat ca o parte dintre aceste dosare sunt cu autor necunoscut, iar in altele prejudiciul fie nu este constatat, fie nu se ridica la valoarea minima pentru care legea permite incadrarea in penal a cazului. Acestea sunt trei dintre motivele pentru care diferenta intre numarul plangerilor in urma carora sunt deschise dosarele si cel al condamnarilor este atat de mare. Conform ministrului Mediului, in 2010 si 2011 in Romania au fost inregistrate 6.838 de sesizari penale si 62.000 de contraventii referitoare la incalcari ale regimului silvic.
In opinia reprezentantilor organizatiei, „organele de control” sunt ingaduitoare cu hotii de lemn, desi, din punct de vedere economic, prejudiciul total estimat al infractiunilor constatate de institutiile de control se ridica, din calculele Ecopolis, la 24 de milioane de lei. Conform statisticii Ministerului Mediului, volumul de lemn taiat ilegal din paduri in 2010 si 2011 a fost de 460.000 de metri cubi, ceea ce reprezinta un prejudiciu de aproximativ 30 de milioane de lei, calculat la un pret mediu de 71 de lei pe metrul cub.