Elevii care urmeaza cursurile Cercului de Protectia Mediului – Ecologie de la Palatul Copiilor au efectuat in Bacau, in perioada 20 ianuarie – 15 martie, un studiu privind cunoasterea de catre cetatenii orasului a problematicii colectarii selective a deseurilor din gospodarii.
Actiunea s-a inscris ca proiect in cadrul campaniei „Litter less – Mai curat”, campanie propusa de Programul International FEE – YRE / Tineri Reporteri pentru Mediul Inconjurator, cu sprijinul Fundatiei Companiei Wrigley (SUA) si a Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie in Romania. Campania „Litter less” se desfasoara simultan in scoli din: Canada, Franta, Germania, Romania si Muntenegru. “Elevii si-au propus sa afle modul in care este perceputa de cetatenii orasului in care traiesc problema colectarii selective a deseurilor care se genereaza in fiecare gospodarie”, a explicat coordonatorul, prof. Nela Dumea. Astfel, s-a conceput un chestionar de 10 intrebari pe aceasta tema. Fiecare elev a avut drept target completarea cu ajutorul apropiatilor (rude, prieteni, vecini), dar si necunoscuti cu disponibilitate de comunicare, cel putin 20 de exemplare, iar respondentii sa fie adulti intr-o proportie minima de 50%. Intrebarile au vizat depistarea obiceiurilor respondentilor („Ati colectat vreodata separat deseurile din gospodarie?”) dar si modul de implicare in pastrarea conditiilor de mediu („Cunoasteti vreun punct de colectare selectiva a deseurilor in zona in care locuiti?”, „Ce va impiedica sa colectati separat deseurile care se genereaza in gospodarie?”). „Ne-au raspuns la intrebari 585 de cetateni, cu varste de la 14 la 75 de ani. Dupa centralizarea datelor am constatat ca la nivel teoretic majoritatea cetatenilor cunosc faptul ca drumul spre reciclare al deseurilor este usurat de colectarea selectiva a acestora. Exista unele probleme, in special in randul populatiei cu varsta mai mare de 55 de ani, in identificarea deseurilor cu potential de reciclare”, a mai spus prof. Dumea.
Primele actiuni
Datele furnizate de aceasta investigatie au generat anumite propuneri pe care elevii au inceput sa le puna in practica. Astfel, zilele trecute, acestia s-au implicat intr-o actiune de constientizare a populatiei varstnice in privinta colectarii selective a deseurilor. Aceasta s-a realizat prin conceperea si distribuirea in Parcul Trandafirilor a unor pliante cu bune practici in privinta adoptarii unui comportament adecvat pentru o dezvoltare durabila a societatii, cu accent pe reducerea cantitativa a deseurilor pe care le generam. „Intentionam sa concepem o adresa catre primarie prin care sa solicitam implicarea administratiei locale in crearea conditiilor pentru o mai buna colectare a deseurilor de la populatie, conform raspunsurilor primite in timpul studiului realizat de micii ecologisti de la Palatul Copiilor. Elevii isi exprima disponibilitatea pentru a sprijini actiunile intreprinse in aceasta directie”, a mai spus profesorul coordonator. Activitatea a fost realizata in parteneriat cu ARPM Bacau, pe parcursul desfasurarii activitatii.
Andreea Gavrila
De ce nu se colecteaza selectiv deseurile?
– 26% din respondenti au invocat lipsa de informatie;
– 22% lipsa containerelor din cartiere;
– 26% sunt deranjati de spatiul ocupat in casa de mini-recipientele de colectare;
– 10% de lipsa cunoasterii materialelor reciclabile;
– 16% au recunoscut ca din comoditate nu selecteaza deseurile pe care le genereaza ei insisi.