Drogate in numele stiintei

O echipa de savanti australieni a dopat albine cu cocaina pentru a studia reactia creierului lor la drog si pentru a gasi astfel o metoda de prevenire sau tratare a dependentei la oameni.
albine drogate
In urma experimentului s-au gasit asemanari intre albine si oameni: ambii sunt motivati de recompensa si ambii au judecata alterata in urma folosirii cocainei.
Andrew Barron, coautorul raportului publicat luna aceasta in „Jurnalul Biologiei Expe-rimentale”, a aplicat mici doze de cocaina in spatele albinelor inainte sa le trimita in cautarea hranei. De obicei cand se intorc de la culesul polenului, albinele fac un dans prin care „comunica” unde au gasit hrana si cat de gustoasa a fost. Cercetatorii au consemnat in raport faptul ca albinele drogate cu cocaina danseaza mult mai entuziast decat celelalte albine si se pare ca experimenteaza aceleasi placeri dependente ca oamenii. Dupa parerea doctorului Barron, cocaina a schimbat conceptia albinelor despre reusita calatoriei lor. „Ce am aflat a fost ca albinele de miere reactioneaza asemanator oamenilor dupa administrarea cocainei; astfel, acest drog schimba felul in care albinele evolueaza (…) De asemenea, am observat ca atunci cand am pus albinele la <>, au avut mari probleme in a invata: acelasi lucru il putem observa si la oameni atunci cand trec prin aceeasi stare.
Scopul acestui experiment a fost identificarea cailor neurale pe care cocaina le urmeaza in organismul albinelor, pentru a afla mai multe despre mecanismul care starneste dependenta la oameni si pentru a afla daca acest drog are si asupra insectelor acelasi efect devastator pe care il are la oameni. „Daca am putea face asta, am putea gasi astfel noi tratamente de prevenire sau tratare a dependentei”, conchide Andrew Barron.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *