De Ziua Nationala, atentia publica zboara catre valorile Romaniei, catre faptele glorioase ale inaintasilor care si-au croit drum prin veacurile potrivnice, catre acei romani care ne reprezinta in strainatate si de care suntem mandri. Ne amintim de oamenii mari ai poporului si ei nu sunt putini: domnitori, regi, inventatori, sportivi – individualitati sclipitoare care si-au scris numele in istoria lumii. Daca ne gandim, insa, la o echipa a Romaniei de care sa fim mandri, exemplele vin mai greu uneori.
EFdeN, echipa de studenti reprezentanta a Romaniei la cel mai mare concurs international de inovatie in domeniul arhitecturii solare si tehnologiilor integrate, crede cu tarie ca Romania se poate dezvolta numai ca efort colectiv. Dovada in acest sens sunt cei 60 de membri ai echipei, tineri din toata tara, studenti la universitati de top din Bucuresti, specialisti in arhitectura, inginerie si comunicare, care doar ce au adunat 30.000 de ore de lucru voluntar in contul proiectului. Misiunea lor? Proiecteaza si construiesc o casa solara care sa reprezinte Romania la concursul Solar Decathlon Europe 2014.
Proiectul EFdeN presupune constructia unei case solare, eficiente energetic, in conformitate cu cele mai noi standarde internationale de constructie, prin care isi propune sa schimbe mentalitatea romanilor cu privire la stilul de viata sustenabil. EFdeN implica studenti, institutii academice, institutii guvernamentale si producatori de echipamente de constructii din Romania intr-un efort comun de a dezvolta o viziune noua asupra dezvoltarii urbane si – de ce nu?- de a prelua initiativa in dezvoltarea tehnologiilor solare la nivel mondial.
De la Petrache Poenaru, Traian Vuia, Henri Coanda, la Justin Capra si altii, Romania s-a remarcat mereu prin inventatori cu minti geniale si viziuni extraordinare, ale caror realizari au reprezentat pasi importanti in inovatia mondiala, dar care au contribuit putin la dezvoltarea reala a Romaniei. Echipa EFdeN priveste cu admiratie la traditia marilor inventatori si isi propune sa aduca inovatia romaneasca intr-un nou plan: recunoscuta de strainatate si aplicata in mediul de provenienta. Iar pentru asta se inspira din invataturile unor importante figuri istorice, ca Stefan cel Mare care amintea poporului ca „Moldova nu e a mea, nu e a voastra, ci a urmasilor urmasilor nostri….” sau ca J.F.Kennedy care ii invata pe americani sa se intrebe „nu ce face tara pentru ei, ci ce pot face ei pentru tara”.
De Ziua Nationala, EFdeN a urat tuturor romanilor „La multi ani” de sub culorile Romaniei pe care le-au purtat cu mandrie la defilarea organizata cu ocazia zilei de 1 decembrie si pe care le va purta cu bucurie la concursul de la Versailles in 2014. Astazi si in orice alta zi EFdeN ii incurajeaza pe romani sa actioneze mereu ca o echipa, privind cu mandrie spre trecut si cu responsabilitate catre viitor.