Ecologi din Romania, Ucraina si Moldova desfasoara cercetari in raioanele Cantemir si Cahul

Ecologi din România, Ucraina ?i Moldova desf??oar? cercet?ri în raioanele Cantemir ?i Cahul
Ecologi din Romania, Ucraina si Moldova desfasoara cercetari in raioanele Cantemir si Cahul
Ecologi din Romania, Ucraina si Moldova desfasoara cercetari in raioanele Cantemir si Cahul

Ecologi din Romania, Ucraina si Moldova desfasoara cercetari in raioanele Cantemir si Cahul in cadrul proiectului comun „Cooperare interdisciplinara transfrontaliera pentru prevenirea dezastrelor naturale si reducerea poluarii mediului in Euroregiunea Dunarea de Jos”.

Vicedirectorul Institutului de Geologie si Seismologie din cadrul Academiei de Stiinte a Moldovei, Oleg Bogdevici, a spus vineri, intr-o conferinta de presa la agentia „Infotag”, ca „la realizarea proiectului participa reprezentanti Universitatii „Dunarea de Jos” din Romania, Institutul de Zoologie al ASM, Institutul de Geologie si Seismologie al ASM si Centrul Stiintific Ucrainean pentru Ecologia Marii (CSUEM)”. Potrivit lui, „in raioanele Cantemir si Cahul exista chimicale vechi si alti factori ce influenteaza negativ mediul inconjurator”.

„In timpul cercetarilor va fi utilizata nu doar baza normativa a Moldovei, dar si a Uniunii Europene, de asemenea, se va folosi utilaj modern, care va permite intr-un timp scurt obtinerea rezultatelor necesare”, a spus Bogdevici.

Reprezentanta Institutului de Zoologie, doctorul habilitat Elena Zubcov, a spus ca „in cadrul proiectului comun va fi creata o retea stabila de studiere a ecosistemului”. Ea a anuntat ca „pe 14 august, la Giurgiulesti a avut loc un seminar stiintific in cadrul caruia a fost prezentat ghidul pentru experti in domeniul ecologiei”. Ea a mentionat ca „astfel de seminare si intruniri sint importante, intrucit Moldova se afla intr-o zona seismica si, de asemenea, in tara exista depozite cu pesticide, care demult nu au fost verificate, nu au fost reparate, iar acest fapt poate duce la urmari dezastruoase”.

Ecologul considera ca „in curind Moldova se poate ciocni de un deficit de apa potabila, deoarece sursele principale sint riurile Nistru si Prut, care isi au izvorul in Ucraina, iar acolo se construiesc diferite baraje, diguri, care complica cursul apei”.

Potrivit Elenei Zubcov, „aceasta problema, de asemenea, se studiaza si toate actiunile se coordoneaza cu toate persoanele interesate, reprezentanti ai partilor”.

Ea a mentionat ca „la finele proiectului vor fi publicate materiale didactice, rezultate ale cercetarilor si va fi creata o carte digitala, unde vor fi notate localitatile problematice”.

Ecologii au mentionat ca proiectul costa 1,7 milioane de euro. Banii au fost alocati de Uniunea Europeana si distribuiti proportional celor patru institutii, care realizeaza proiectul”. Proiectul va dura pina pe 17 octombrie 2015, in cadrul programului operational comun Romania-Ucraina-Moldova, finantat de UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *