Consumatorii ar trebui sa-si intrebe constiinta si sa se gandeasca la soarta milioanelor de muncitori din fabricile producatorilor inainte sa cumpere produse apartinand firmei Apple, spune organizatia non-profit Green America.
Expunerea la substante chimice toxice folosite in procesul de fabricare al componentelor din care sunt realizate produsele Apple poate cauza cancer, deteriorarea sistemului nervos si probleme ale sistemului reproductiv, spun reprezentantii ONG-ului, avertizand ca muncitorilor nu li se da intotdeauna o pregatire adecvata pentru a folosi corect echipamentul de protectie, scrie The Telegraph.
Intre substantele chimice incriminate este n-hexane, folosita pentru stergerea ecranelor pentru ca se evapora mai repede decat alti solventi. Aceasta substanta afecteaza sistemul nervos si, in unele cazuri severe, duce la paralizie. O alta substanta periculoasa este benzenul cancerigen, folosit pentru izolarea anumitor componenete electronice.
Green America cere Apple sa foloseasca substante chimice alternative mai sigure. Acest lucru ar creste costurile cu mai putin de un dolar pe fiecare produs, spune organizatia.
„Apple e un brand foarte popular si foarte profitabil si isi poate permite sa isi respecte muncitorii si sa faca schimbarile necesare pentru a-si multumi consumatorii, care se asteapta de la Apple sa aiba o conduita responsabila”, a spus Elizabeth O’Connell, director de campanii la Green America.
„In cele din urma, pretul pentru maximizarea profitului este platit de muncitorii Apple. In timp ce pe fiecare iPhone apare mesajul plin de mandrie ca a fost „conceput de Apple in California”, povestea adevarata, ca a fost facut in China de un muncitor Apple, trece neoobservata”, a declarat Kavin Slaten, din partea organizatiei China Labor Watch.
Apple a raspuns imediat acuzelor celor de la Green America. Un purtator de cuvant la gigantului tehnologic american a declarat ca in 2013 compania a pregatit mai mult de 100 de producatori in privinta gestionarii pericolelor pe care le prezinta substantele chimice si a verificat curatenia industriala monitorizand 20 de uzine.