Contaminarea accidentala cu organisme modificate genetic (OMG) a livrarilor de alimente, chiar si la un nivel minim, s-a intensificat in ultimii 10 ani si perturba comertul international, a constatat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), in urma unei prime anchete pe acest subiect la solicitarea statelor membre, transmite AFP.
Astfel, intre 2009 si 2012 FAO a inregistrat un ‘salt al numarului de cazuri, fiind semnalate 138’, comparativ cu 198 intre 2002 si 2012.
Ca rezultat, 26 de tari au blocat importurile de produse destinate alimentatiei animale sau umane in care au fost depistate urme de organisme modificate genetic, ‘majoritatea incidentelor privind semintele de in, orezul, porumbul si papaya’, precizeaza FAO.
In aceste cazuri, transporturile in cauza au fost retrimise expeditorului, contractele au fost anulate, iar continuarea schimburilor a fost suspendata.
Potrivit FAO, urme de culturi modificate genetic se pot amesteca in mod accidental cu alte culturi alimentare sau furajere care nu au fost modificate genetic. Aceasta se poate intampla atat in faza de productie, cat si in cea de procesare, stocare sau chiar transport, desi, teoretic, produsele modificate genetic, indeosebi cerealele, sunt tinute in containere separate.
Cel mai frecvent, este vorba de o cantitate mica de OMG, insa aceasta notiune ‘nu este definita ori cuantificata de nicio reglementare internationala’, noteaza FAO, ceea ce inseamna ca fiecare tara decide daca sa accepte sau nu respectivele cantitati, odata depistate.
In unele cazuri, daca ‘tara care importa detecteaza o planta neautorizata, este obligata juridic sa refuze livrarea’. De altfel, 55 de tari au o politica de toleranta zero pentru OMG pe teritoriul lor.
Totusi, din cele 75 de tari care au participat la ancheta FAO, 37 au recunoscut ca dispun doar de capacitati mediocre – sau nu dispun deloc de ele – pentru depistarea OMG, in lipsa laboratoarelor si a tehnicienilor specializati.
Ancheta a mai aratat ca in cele mai multe cazuri transporturile contaminate au provenit din SUA, Canada si China, iar aceasta din urma a refuzat in mai multe randuri in ultimul timp transporturi de porumb american care erau contaminate. Similar, in mai 2013, Japonia a refuzat receptia unui transport de grau american contaminat si a anulat mai multe contracte, urmata fiind de Coreea de Sud.
FAO a mentionat ca ‘mai multe tari’ i-au cerut sa faciliteze un dialog international pe aceasta problema si va organiza o reuniune informativa saptamana viitoare (20-21 martie) la sediul sau la Roma.