Ecologistii cehi, impotriva scutului antiracheta

O formatiune minoritara din cadrul coalitiei de guvernamant a Cehiei a cerut deputatilor sai sa voteze impotriva planului de a instala un radar american in statul din centrul Europei, sporind sansele ca proiectul sa nu fie aprobat de Parlamentul ceh, relateaza Reuters.

Oficialii americani si cei cehi au convenit joi, in cadrul summitului NATO, cu privire la instalarea primelor elemente ale scutului american antiracheta in Europa, un proiect care a atras protestele Rusiei care vede in acest demers o amenintare la adresa securitatii sale.

Coalitia guvernamentala tripartita a Cehiei s-a straduit sa ajunga la un consens asupra acestui plan. Aceasta nu dispune insa de o majoritate parlamentara si nu poate conta pe sprijinul opozitiei.

Partidul Ecologist, un partener minoritar in coalitia de guvernamant, a declarat sambata ca aprobarea radarului de catre NATO nu este suficienta pentru a satisface conditiile partii in vederea aprobarii planului.

„Alte doua conditii – o garantie obligatorie din partea administratiei americane ca radarul va fi plasat sub comanda NATO si sustinerea lui de catre Consiliul UE – nu au fost indeplinite”, se arata in rezolutia partidului, citata de Reuters.

Washingtonul intentioneaza sa instaleze un radar in Cehia si zece interceptoare de racheta in Polonia pentru a proteja Statele Unite si pe aliatii acestora impotriva atacurilor din partea unor state ca Iran sau Coreea de Nord.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *