Revista Nature: Ecosistemul Terrei se va prabusi in maxim 100 de ani

Revista Nature: Ecosistemul Terrei se va prabusi in maxim 100 de ani

Schimbarile climatice, cresterea populatiei mondiale si pagubele provocate mediului inconjurator ar putea conduce la prabusirea ecosistemului planetei noastre in cateva generatii, avertizeaza un grup de cercetatori intr-un studiu publicat miercuri de revista stiintifica Nature.

Autorii documentului, redactat pe baza investigatiilor a 22 de experti, afirma ca „punctul fara de intoarcere”, in care schimbarile ireversibile din biosfera pot avea efecte catastrofale asupra umanitatii, ar putea surveni intr-un secol.

Aceasta avertizare, publicata cu 10 zile inaintea summitului Rio +20 consacrat dezvoltarii durabile, contrasteaza cu opinia generala a cercetatorilor, care estimeaza ca prabusirea ecosistemului nostru va fi progresiva si s-ar putea produce peste mai multe secole, in ciuda starii precare a mediului planetei noastre.

Studiul publicat de revista Nature face o analiza comparativa a evolutiei impactului asupra mediului inconjurator pe parcursul istoriei pana in zilele noastre. Factorii luati in calcul in analiza situatiei actuale includ cresterea populatiei mondiale care ar urma sa ajunga de la 7 miliarde, cat este in prezent, la 9,3 miliarde pana in anul 2050 si incalzirea climei cu peste doua grade fata de epoca preindustriala, acestea fiind si obiectivele fixate in urma summitului de la Copenhaga din anul 2010.

Echipa de cercetatori estimeaza ca atunci cand intre 50% si 90% din ecosisteme sunt alterate, atunci ansamblul retelei ecosistemelor risca sa intre in colaps intr-o noua stare caracterizata in special prin extinctia speciilor. Iar atunci cand se produce o astfel de schimbare, de obicei ea este ireversibila.

Pentru a hrani populatia mondiala actuala, 43% din terenurile utilizabile au fost convertite in terenuri agricole sau in zone locuibile, mai sesizeaza studiul. Daca tendinta actuala va continua, jumatate din ecosisteme vor fi alterate pana in anul 2025, ceea ce reprezinta un prag dincolo de care aprovizionarea cu alimente a populatiei mondiale va fi amenintata intrucat regiunile agricole nu vor mai putea asigura o productie suficienta si nici o crestere corespunzatoare a septelului.

Cu toate acestea, lipsa de cunostinte suficiente asupra acestui „punctul fara de intoarcere” nu permite realizarea de previziuni precise, subliniaza cercetatorii, care vorbesc despre o marja de eroare in timp ce corespunde „catorva generatii”, dupa cum explica autorul principal al studiului, Anthony Barnosky.

Dar studiul concluzioneaza ca prabusirea ecosistemului nostru nu este inevitabila, printre solutiile care ar putea opri aceasta evolutie evocandu-se renuntarea la modelele de crestere nedurabila si la risipirea resurselor naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *