„Multumita” haoticei ordonante de urgenta care a instituit ecotaxa, dar si ordinului de ministru ce cuprinde normele de aplicare ale acesteia, aceasta taxa a fost aplicata pe orice fel de punga, chiar si pe cele biodegradabile, sub alta forma, insa.
Culmea, aceasta taxa, care trebuia aplicata doar pentru pungile clasice din plastic, a fost emisa tocmai pentru a se incuraja consumul de pungi biodegradabile. In plus, banii care ar fi trebuit sa ajunga la Fondul de Mediu au fost incasati de comercianti, iar bomba vine chiar de la producatorii de pungi biodegradabile. Cei mai multi dintre acestia fac tot pungi din plastic pe care le stanteaza cu „bio” si emit certificate de conformitate. Iar noi trebuie sa-i credem pe cuvant, caci laboratoare care sa ateste calitatea ambalajelor nu exista.
Anul trecut, Guvernul a emis in graba o ordonanta in baza careia, de la 1 ianuarie 2009, magazinele sunt obligate sa incaseze de la cumparatori o ecotaxa in valoare de 0,2 lei/bucata pentru pungile din materiale care nu sunt biodegradabile. Banii ar fi trebuit sa alimenteze Fondul pentru Mediu, prin care s-ar fi finantat diverse proiecte de gestionare a deseurilor, producere de energie regenerabila, impaduriri etc. Insa, chiar reprezentantii companiilor producatoare de pungi au reclamat faptul ca magazinele nu evidentiaza ecotaxa pe bonul fiscal, in acest fel ajungandu-se ca banii pe care producatorii de pungi ii platesc catre stat atunci cand livreaza ambalajele sa se piarda si sa nu mai poata fi recuperati niciodata. In plus, nu ar fi trebuit sa fie supuse taxarii pungile de hartie, din materiale textile si cele „confectionate din alte materiale, pentru care operatorul economic face dovada biodegradabilitatii respectivului material”. Numai ca dovada nu se poate face, pentru ca nu avem laboratoare care sa ateste calitatea acestor ambalaje. Ca atare, cumparatorul a ajuns in situatia in care trebuie sa scoata bani din buzunar pentru orice fel de punga, fie ca se numeste biodegradabila sau nu. Astfel, pentru pungile din plastic se plateste ecotaxa, iar noile pungi, asa-zise biodegradabile, se cumpara, pretul estimativ fiind de 2,5 lei. Pentru acestea, comerciantii acestor pungi nu platesc nicio taxa Administratiei Fondului pentru Mediu.
Laboratorul ar trebui sa emita certificatele de conformitate
Presedintele Comisiei pentru administratie publica si mediu din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, a anuntat, miercurea trecuta, ca se va solicita Executivului suspendarea pentru trei, maximum patru luni, a aplicarii Ordonantei de urgenta care instituie taxarea pungilor de plastic, in scopul imbunatatirii actului normativ. Ministrul Mediului a tinut ieri sa precizeze ca „taxa de pungi nu se retrage”. Sulfina Barbu a declarat, pentru ziarul „Curentul”, ca noua taxa introduce foarte multe distorsiuni pe piata. Potrivit Sulfinei Barbu, in toate tarile, ecotaxa e pe kilogram, in timp ce la noi nici macar nu s-a stabilit daca e aplicata pe punga sau pe kilogram. In plus, din punct de vedere fiscal, nu s-a stabilit daca e purtatoare de TVA. Si apoi, ar trebui sa existe un laborator care sa emita certificatele de conformitate, nicidecum sa fie emis chiar de producatori. Sulfina Barbu a subliniat faptul ca pungile biodegradabile trebuie excluse de la taxare.
Sursa: Curentul