Ecoturismul, blocat de birocratie

  0
  251

  Turistii straini viziteaza cel mai des Delta Dunarii si zonele cu animale salbatice.

  Operatorii din ecoturism si administratorii rezervatiilor naturale se plang ca autoritatile romane nu se implica deloc in promovarea acestuia in lume. Cu toate ca tour-europenii considera ca Romania are un potential remarcabil, ecoturismul romanesc nu inspira destula incredere turistilor din vestul Europei, au spus operatorii romani la intalnirea de la sfarsitul saptamanii trecute de la Tusnad.

  „In Romania, ecoturismul e considerat o nisa foarte ingusta, iar turismul responsabil nu este destul de promovat de catre autoritati”, a declarat Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism in Romania (AER). Erika Stanciu, reprezentanta WWF Programul Dunare-Carpati, a spus ca birocratia si nepasarea autoritatilor sunt doua mari probleme intampinate in vederea conservarii zonelor protejate si siturile Natura 2000.

  Asociatia de Ecoturism a dat publicitatii un studiu efectuat in randul tour-operatorilor straini potrivit caruia turistii vin in Romania pentru natura neatinsa de om si pentru obiceiurile traditionale romanesti.
  In topul destinatiilor turistice se afla Delta Dunarii si locurile unde traiesc carnivorele mari ale Romaniei.

  Documentul arata ca un alt element indragit de turistii straini este ospitalitatea romaneasca. Potrivit reprezentantilor Asociatiei de Ecoturism, informatiile din studiu vor fi folosite pentru promovarea ecoturismului in strainatate.

  Cum se obtine certificarea in ecoturism

  In prezent, sistemul de certificare in ecoturism este reprezentat de un document care atesta nivelul ridicat al serviciilor unui operator. Acesta trebuie sa includa activitati responsabile in mijlocul naturii, cu tururi de maximum 15 turisti cu ghizi specializati pe zona respectiva. Unitatile turistice trebuie sa includa maximum 25 de camere de cazare.

  Aceasta certificare este un mecanism prin care AER indica unui posibil investitor felul in care poate sa-si faca o afacere mai verde, mai durabila si mai responsabila. Conservarea naturii trebuie sa fie principiul de baza in activitatile ecoturistice, operatorii nu trebuie sa promoveze vanatoarea si activitatile daunatoare naturii, precum offroad sau skijet.

  Romania are opt unitati turistice certificate in 2006, iar in acest sezon sapte unitati sunt in curs de certificare, in special din zonele de munte.

  Reprezentantii AER au aratat ca zonele protejate reprezinta 13% din suprafata tarii, prin comparatie cu Bulgaria, care detine zone rezervate in proportie de 34% din teritoriu.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.