Spectrul radiatiei solare se compune din radiatii infrarosii (57%), luminoase (41-42%) si ultraviolete (1-2%). Intensitatea radiatiei solare variaza in raport cu zona geografica, relieful ei, anotimpul, gradul de poluare atmosferica. Radiatiile infrarosii constituie partea cea mai importanta a spectrului radiant, din punct de vedere cantitativ. Acestea se gasesc pretutindeni in natura, fluxul lor deplasandu-se de la corpurile mai calde spre cele mai reci.
Corpul uman este un generator de radiatii infrarosii care se transmit mediului inconjurator, cel mai mult la contactul cu obiecte metalice sau ziduri de beton si cel mai putin in aer. De aceea, temperatura mediului ambiant este optima cand este inferioara temperaturii corpului, astfel ca receptia de caldura sa fie egala cu productia sa. Pielea are un rol deosebit in termoreglare, 82% din caldura corpului fiind cedata mediului prin intermediul ei si 50-60% din totalul pierderilor fiind prin radiatie calorica. Efectele radiatiilor infrarosii pot fi benefice sau nocive, in functie de doza si de sensibilitatea organismului. Asupra pielii, expunerea mai intensa poate determina eritem reversibil initial, dar la expuneri ulterioare prelungite pot aparea arsuri cu leziunile caracteristice si riscul de suprainfectie.
Asupra ochilor, aceste radiatii pot produce cataracta, dupa expuneri repetate. Asupra sistemului nervos, efectul radiatiilor este cunoscut sub denumirea de insolatie. Insolatia este consecinta expunerii capului descoperit la radiatiile solare intense si penetrarea acestora prin cutia craniana, cu lezarea meningelui. Manifestarile clinice sunt: paloare, cresterea pulsului, tegumente uscate si calde, iar in cazurile grave convulsii, coma si chiar deces. Formele usoare, din fericire si cele mai frecvente, se caracterizeaza prin dureri de cap, vajaituri in urechi, dilatarea pupilelor si o stare usoara de somnolenta.
Atentie! Tratamentul insolatiei consta in sistarea expunerii la soare si transportarea bolnavului intr-un loc racoros, aplicarea de comprese reci pe cap, administrarea de lichide, sau, in cazurile mai grave, perfuzii si punctie lombara la spital.
Retineti! Persoanele cu diverse dezechilibre vor prezenta agravarea simptomelor, iar copiii, care sunt afectati in cea mai mare masura, prezinta iritabilitate, tulburari digestive, transpiratii. Profilaxia acestor tulburari se refera la metode individuale (acoperirea capului, evitarea expunerii la soare intre orele 11 si 17, consumul de apa minerala, sucuri de fructe sau ceaiuri in cantitate mai mare, aproximativ 3-4 litri zilnic, alimentatie mai usoara si limitarea sau chiar sistarea consumului de alcool si cafea) si masuri colective (reducerea programului de lucru sau chiar intreruperea activitatii, proiectarea locuintelor si