Efectul vindecator al padurilor

Multi oameni,” spune dr. Eeva Karjalainen, de la Institutul Finlandez de Cercetare al Padurilor, „se simt mai bine si mai relaxati cand sunt in mijlocul naturii. Dar nu multi stiu ca efectele vindecatoare ale naturii au fost dovedite stiintific.”

Padurile, si alte spatii verzi, reduc stresul, au efecte benefice asupra starii de spirit, atenueaza starile de tensiune si agresivitate si amplifica in schimb starea de bine a organismului. Padurile contribuie totodata la fortificarea sistemului imunitar, stimuland activitatea si numarul celulelor imunitare care distrug celulele canceroase.

Numeroase studii arata ca oboseala si stresul dispar mai rapid si recuperarea organismului decurge in conditii mai bune in mediul natural decat in cel urban. Parametrii precum tensiunea sangvina, ritmul cardiac, tensiunea musculara si nivelul „hormonilor de stres” isi reduc mai repede nivelul in mediul natural. Depresia, nervozitatea si agresivitatea sunt de asemenea reduse semnificativ in spatiile verzi, iar sindromul atentiei deficitare la copii este de asemenea atenuat cand acestia se joaca in spatiile verzi.

Unele dintre medicamentele care se elibereaza pe baza de reteta includ compusi derivati din natura. De exemplu Taxolul, utilizat in tratarea cancerului ovarian si mamar, este extras din arborele de tisa (Taxus baccata).

Dr. Karjalainen va coordona o sesiune de comunicari stiintifice despre efectele benefice ale padurilor asupra sanatatii populatiei. Sesiune se va tine in acest an, la Seul, in cadrul Congresului Mondial al Padurilor. „Ocrotirea spatiilor verzi si a copacilor din orase este deosebit de importanta in vederea reducerii starilor de stress si a mentinerii sanatatii populatiei. Este o investitie in imbunatatirea capacitatii de munca a oamenilor si o modalitate de a reduce costurile aferente ingrijirii sanatatii publice” a mai declarat dr. Karjalainen.

Sursa: Science Daily

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *