Elevii oradeni care aduna deseuri reciclabile fac o lectie despre bolta cereasca intr-un planetariu mobil

Elevii oradeni care aduna deseuri reciclabile fac o lectie despre bolta cereasca intr-un planetariu mobil

Asociatia Traieste Verde, care are scopul de a educa elevii Oradiei in spirit ecologic, a demarat un proiect inedit: elevii care aduna cantitati semnificative de deseuri reciclabile, adica PET-uri, hartie, cartoane ori doze de metale, primesc o lectie de astronomie intr-un planetariu mobil.

In igluul anume amenajat, elevii privesc proiectii video cu bolta cereasca, intelegand astfel mai bine legile si caracteristicile Universului.

Colectare cu folos

Proiectul „Stele in scoala” a fost demarat de Asociatia Traieste Verde la inceputul lunii decembrie, fiind destinat exclusiv scolilor din Oradea. Regulile sunt simple: elevilor li se dau recipiente pentru colectarea deseurilor reciclabile, iar ei trebuie sa adune cantitati cat mai mari. „Pentru fiecare elev inscris, scoala trebuie sa adune 35 de kilograme de reciclabile”, explica Anca Mihociu, membru al ONG-ului.

Cand isi ating „target-ul”, scolile anunta membrii asociatiei, care vin si ridica deseurile si aduc la schimb un planetariu mobil. „Altfel spus, deseurile adunate de elevi reprezinta biletul lor de intrare in planetariu”, explica Mihociu, completand ca scopul ONG-ului din care face parte este de a le arata copiilor ca merita sa colecteze selectiv.

Lectie vie

Planetariul a fost construit de clujeanul Adrian Filpisan, voluntar „Traieste Verde” si pasionat de astronomie. Intr-un iglu, barbatul a montat aparatura necesara pentru videoproiectarea in format full HD pe „tavan” a unor imagini cu bolta cereasca.

„In functie si de lectia pe care vrea profesorul sa o tina, le cerem elevilor sa gaseasca Carul Mare, Carul Mic, sa le aratam fazele lunii, soarele…”, spune Anca Mihociu. Astfel, elevii participa la o lectie dinamica, din care sigur raman cu mult mai multe notiuni decat daca acestea le-ar fi fost dictate pur si simplu.

Asociatia Traieste Verde nu e la primul proiect de acest gen. Anul acesta, ONG-ul a mai dotat doua scoli oradene cu table inteligente, conectate la internet, „pretul” platit de elevi fiind tot in deseuri reciclabile adunate. La mai multe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *