Romsilva scoate la vanzare aproape 66.000 de brazi pentru Sarbatori

0
294
Romsilva scoate la vânzare aproape 66.000 de brazi pentru Sărbători
Romsilva scoate la vanzare aproape 66.000 de brazi pentru Sarbatori

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva scoate la vanzare pentru populatie 65.833 de brazi pentru Sarbatorile de Craciun si Anul Nou, din speciile brad si molid, o cantitate cu 20% mai mica decat in 2011, preturile de valorificare fiind similare cu cele din anii trecuti, respectiv intre 10 si 30 de lei, fara TVA.

Potrivit informatiilor Romsilva, in 2012 RNP are posibilitatea de a recolta si valorifica pe piata interna un numar de 65.833 pomi de Craciun, din care din specia brad 34.067 bucati, in conditiile in care anul trecut regia a scos pe piata 82.104 pomi de Craciun, din care 44.026 bucati au fost din specia brad.

Preturile de vanzare catre populatie si agenti economici sunt de 10 lei la pomii de Craciun cu o inaltime intre 0,7 metri si 1,3 metri, de 20 lei la pentru cei situati intre 2,01 si 3 metri, pentru specia molid, si intre 20 lei la pomii de Craciun cu o inaltime intre 0,7 – 1,3 metri si 30 lei la cei situati intre 2,01 si 3 metri din specia brad. Preturile nu includ TVA. Solicitarile pentru exemplare cu inaltimi mai mari de trei metri sunt considerate comenzi speciale, iar pretul se aproba de fiecare directie silvica in parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru.

Romsilva precizeaza ca brazii vor fi recoltati din regenerarile naturale cu o densitate excesiva, prin efectuarea de operatiuni ce au ca scop crearea unor arborete durabile, ce urmaresc promovarea speciilor adaptate conditiilor stationale, precum si din culturi specializate de unde se recolteaza an de an pomi de Craciun, in vederea satisfacerii nevoilor populatiei in perioada sarbatorilor de iarna. Valorificarea acestora se face de catre directiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine.
Pentru evitarea taierilor ilegale, cat si a comertului ilegal cu pomi de Craciun, Romsilva impreuna cu Politia Romana, Jandarmeria Romana si Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si Cinegetic desfasoara actiuni comune in fondul forestier, pe drumurile publice, in locurile de vanzare, ca si in anii anteriori, pentru prevenirea si sanctionarea unor astfel de fapte. Actiunile de control privind modul de comercializare a pomilor de Craciun au ca obiect atat pomii de Craciun din productia interna cat si pe cei adusi din import.

Romsilva nu isi propune sa acopere necesarul de brazi pentru Craciun deoarece sunt agenti comerciali care aduc pomi din import, dar si proprietari privati de paduri care vin pe piata cu brazi sau molizi. Pe de alta parte, hipermarketurile si magazinele de bricolaj sau de mobila vand pomi de iarna din import, dar la preturi mult mai ridicate decat cele de pe piata locala. Cei mai multi brazi din import vin din Danemarca, Ungaria, Germania si Polonia, dar si din Olanda, Austria si Italia, la preturi medii de circa 20 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.