Eolienele “prajesc” sistemul energetic din Romania

Chiar daca principalul avantaj al turbinelor pe vant este lipsa poluarii, fluctuatia sursei eoliene poate reprezenta un pericol pentru restul sistemului energetic. Energia regenerabila are prioritate in preluarea in sistem, ceea ce inseamna ca functionarea celorlalte centrale va depinde de capriciile naturii.sistemele eoliene

Potentialul eolian al Romaniei, considerat cel mai mare din sud-estul Europei, a atras atentia unui numar impresionant de investitori care vad in acest sector un business de viitor.

Astfel ca la usa Transelectrica stau investitori cu proiecte de peste 20.000 de MW de energie pe vant pentru obtinerea avizelor necesare, in conditiile in care potentialul eolian al tarii este de 14.000 de MW. Avantajele unei astfel de energii sunt evidente, avand in vedere faptul ca emisiile poluante sunt zero.

Totodata, investitiile care vin din acest sector sunt impresionante, mai ales intr-o perioada de criza economica, in conditiile in care pentru instalarea unui MW eolian este necesara o suma de cel putin 1,5 miliarde de euro.

Mai mult, astfel de santiere ofera locuri de munca (spre exemplu, la santierul eolian al CEZ de la Fantanele, judetul Constanta, lucreaza circa 500 de angajati, in mare parte localnici).

Insa care este partea mai putin avantajoasa pentru aparitia padurilor de eoliene in tara noastra? Un sistem energetic bazat in mare parte pe energie eoliana este extrem de instabil, in conditiile in care vantul este fluctuant si nu poate garanta o productie liniara.

“Sacalii din eoliene”

Turbinele eoliene functioneaza, de regula, doar la maximum o treime din numarul total de ore dintre-un an. Iar energia electrica nu poate fi stocata, deci productia trebuie foarte clar planificata in functie de consum.

Potrivit noii legi a energiei regenerabile, productia din aceste surse este preluata cu prioritate in sistem, ceea ce ar crea serioase probleme pentru centralele care pot fi pornite si oprite foarte greu, in circa 24 de ore, precum reactoarele nucleare de la Cernavoda.

“Reactoarele nucleare vor fi puse pe butuci odata cu aparitia sacalilor din eoliene”, a aratat Viorel Serban, expert in cadrul Sucursalei de Inginerie Tehnologica pentru Obiective Nucleare (CITON), prezent la Neptun la forumul pe teme energetice FOREN. Iar, odata cu punerea in functiune si a reactoarelor nucleare 3 si 4, problema se va agrava.

La randul sau, Anton Vladescu, reprezentant al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, a explicat ca nu vor exista astfel de probleme in sistem pana la punerea in functiune a unor capacitati eoliene de 1.000 de MW, insa, mai departe, sunt necesare puteri suplimentare de rezerva.

Verde, dar scump

Problema a fost ridicata si de directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, care avertiza ca problema fluctuatiei energiei eoliene poate creste costurile si celorlalte centrale, odata cu o pondere mare a turbinelor in sistem. “Daca bate sau nu vantul, ce facem, inchidem (restul centralelor – n.r.), le deschidem iar, le racim, le incalzim… Aceasta inseamna costuri foarte mari”, a spus David.

Un alt dezavantaj al energiei eoliene este pretul mare de productie, intrucat acesta cuprinde valoarea unui certificate verde, acordat producatorilor in cadrul schemei de stimulare a investitiilor in regenerabile. Astfel ca pretul energiei eoliene ajunge la circa 80-90 de euro pe MWh, de doua ori mai mare decat media productiei din resurse clasice.

Primele ferme eoliene

Anul acesta vor fi puse in functiune capacitati eoliene de circa 400-600 de MW, potrivit Autoritatii de Reglementare in Energie. In prezent, in Romania, exista turbine eoliene de doar 14 MW.

Ce inseamna turbinele eoliene
Avantaje
-reducerea poluarii
-investitii pe timpde criza
-locuri de munca
Dezavantaje
-energie scumpa pentru consumatorii finali
-vantul este fluctuant
-dezechilibre pentru sistem

Sursa: Adevarul

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,195FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente