eReuse: un exemplu de urmat pentru creșterea ratelor de reutilizare și reciclare a electronicelor

Ce faci când ai 30.000 de computere de care trebuie să te debarasezi în fiecare an până în 2019 , iar 92% dintre acestea sunt funcționale? Aceasta este problema pentru care guvernul catalan trebuia să găsească o rezolvare în 2014. Reutilizarea părea o opțiune mult mai bună decât reciclarea prematură.

Așa că au creat un sistem inovator care stimulează repararea, upcycling-ul și reutilizarea acestor produse, creând totodată un loc de muncă pentru fiecare 300 de produse salvate. Sistemul se numește eReuse.org și s-a răspândit până acum în 10 orașe din 8 țări.

Ce este și ce rol are eReuse.org

eReuse.org este o platformă care reunește grupuri locale, companii și organizații care au același scop: să extindă durata de viață a produselor, prin reparații, recondiționări și reutilizare. Partenerii internaționali ai rețelei încearcă să educe publicul cu privire la impactul de mediu și social al electronicelor, promovând concepte ca zero waste, economie circulară, electronice echitabile, dreptul la reparare, reducerea decalajului creat de lipsa accesului la educație digitală sau incluziunea socială.

Uneori, autoritățile publice locale și organizațiile private ar dori să doneze dispozitivele la care renunță, însă se confruntă cu două probleme: nu există trasabilitatea donațiilor, iar clienții sunt reticenți în a cumpăra produse second-hand. Astfel, nimeni nu poate garanta că produsele nu ajung să fie exportate ilegal și să polueze mediul.

Platforma eReuse rezolvă însă problema, oferind un set de instrumente web open-source, certificând stakeholderii implicați și asigurând trasabilitatea și circularitatea procesului. Practic, platforma oferă donatorilor garanția că produsele sunt reparate și reutilizate și, atunci când nu mai pot fi folosite, sunt reciclate, evitând comerțul ilegal și reducându-se impactul asupra mediului.

Platforma este pusă la dispoziția mai multor entități:

  • autoritățile publice și companiile private care doresc să doneze echipamente electrice și electronice;
  • centre de reparații și reparatori profesioniști;
  • organizații și cetățeni care pot cumpăra produsele la prețuri rezonabile;
  • entități și organizații care promovează valorile economiei circulare.

Puteți afla mai multe detalii despre eReuse din studiul de caz publicat recent de către Zero Waste Europe. Joan Marc Simon, Directorul Executiv al Zero Waste Europe, explică de ce este important acest program:

„Economia circulară are nevoie de transparență și trasabilitatea produselor și a materialelor, iar eReuse este exemplu perfect de simbioză între tehnologiile digitale și sistemele de gestiune a deșeurilor, întrucât creează valoare și locuri de muncă pe plan local și reduce cantitățile de deșeuri. UE are nevoie de ținte de prevenire a deșeurilor pentru a realiza agenda economiei circulare, iar trasabilitatea oferită de eReuse face posibilă cuantificarea impactului adus de repararea și reutilizarea produselor electrice și electronice.”

Până acum, eReuse s-a extins în 10 orașe din 8 țări și a urmărit traseul a peste 10.000 de dispozitive, dintre care peste 5000 au fost reutilizate. S-a creat totodată un loc de muncă la fiecare 300 de produse, evitându-se reciclarea prematură a 90% dintre dispozitivele primite ca donații.

În Barcelona, unde a fost inițiat proiectul, rezultatele sunt cu adevărat spectaculoase: peste 400 de entități beneficiază de platformă; au fost create 20 de locuri de muncă în 18 centre de reparații care funcționează ca ateliere sociale; au fost generate venituri estimate la 500.000 de euro, plus economii la bugetul local de aproximativ 350.000 de euro, prin eliminarea unor subvenții care erau alocate pentru a combate lipsa de competențe digitale; 92% dintre produsele donate au fost reutilizate, prevenindu-se astfel generarea a 43 de tone de deșeuri electronice; în consecință, s-a evitat eliminarea a 864 de tone de emisii de gaze cu efect de seră; la finalul vieții produselor, se va garanta o rată de reciclare de 95%, comparativ cu media de 35% de la nivel european; nu în ultimul rând, programul a contribuit la dezvoltarea economiei locale și la incluziunea digitală a persoanelor defavorizate.

De ce refolosirea ar trebui să fie prioritară

Dispozitivele electronice au durate de viață din ce în ce mai scurte, iar motivele sunt bine-cunoscute: acestea sunt concepute pentru a se strica mai rapid, tehnologiile avansează prea repede, iar consumatorii sunt stimulați să își schimbe dispozitivele mai „vechi” de doi ani din motive estetice. Prin urmare, majoritatea produselor electronice ajung ori să fie reciclate prematur, ori în gropile de gunoi sau în incineratoare, poluând solul și aerul cu substanțe periculoase.

Deșeurile de aparate electrice și electronice reprezintă așadar fluxul de deșeuri cu cele mai mari creșteri din lume. În 2016, am generat 44.7 milioane de tone de de deșeuri electronice, echivalentul a 4.500 de turnuri Eiffel.

Cantitățile sunt prea mari pentru a putea fi preluate doar de către fabricile de reciclare. Prin urmare, doar 20% din volume ajung să fie reciclate, iar 76% dintre aceste deșeuri își pierd urma, fiind aruncate, vândute ilegal sau reciclate în condiții necorespunzătoare, poluând sau irosind resurse valoroase.

Însă, chiar și atunci când are loc în condiții adecvate, reciclarea este o soluție născută din nevoia unei economii liniare de a scăpa de deșeuri. Dacă am recicla toate deșeurile electronice produse, am reuși să reducem amprenta de carbon cu doar 1.6%, ceea ce este mult sub ținta de 50% asumată până în 2050. Aceasta fără a lua în calcul amprenta de carbon aferentă producției și transportului produselor noi venite să înlocuiască produsele reciclate.

Comparativ, repararea și recondiționarea produselor economisește în medie 85% din consumul de energie, 86% din consumul de apă și 85% din consumul de materiale, în comparație cu fabricarea de produse noi.

Exemplul eReuse ar trebui luat în considerare de către autoritățile române atunci când creează programe pentru gestionarea deșeurilor electronice. Recent, Ministerul Mediului a lansat Rabla pentru electrocasnice, un program care impulsionează reciclarea prematură, descurajând repararea și reutilizarea produselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *