Europa fara aparare in fata organismelor modificate genetic

Europa se afla intr-o criza alimentara fara precedent. Mancarea se scumpeste pe zi ce trece, atat din cauza climei, cat si a extinderii culturilor de biodiesel in defavoarea cerealelor. Tarile din vestul Europei si-au crescut importurile de cereale din Brazilia, dar aceasta solutie nu va mai putea fi aplicata. Autoritatile braziliene au decis de curand introducerea in cultura a doua tipuri de porumb modificat genetic, devenind al treilea cultivator important de OMG-uri pe plan mondial, dupa Argentina si SUA. Reticenta europenilor in acceptarea biotehnologiei va accentua cresterea preturilor la alimente in zona euro. „Contul” Eurpei la granele braziliene este aproape epuizat, spun specialistii, iar singura solutie de evitare a unei crize de proportii este reducerea restrictiilor asupra OMG. Peste 60 la suta din soia produsa de Brazilia, care de asemenea era importata masiv de catre europeni, este modificata genetic. Cerealele din aceasta tara, in schimb, ramasesera pana de curand nemodificate genetic, numai ca agricultorii si autoritatile si-au dat seama de avantajul economic al OMG, care ridica profitul cu 30-35 la suta. In plus, cererile au crescut foarte mult. Producatorii locali spun ca de-abia la inceputul anului viitor se vor putea extinde culturile de OMG pentru a face fata cerintelor pietii. Industria alimentara interna a Braziliei se pare ca va beneficia si ea de pe urma acestor schimbari. Aproape 70 la suta din cele peste 53 de milioane de tone de grane produse in prezent in aceasta tara sunt destinate cresterii de pui si porci, industrie ce intampina pana acum dificultati, importurile de OMG din Argentina fiind interzise.

Autoritatile europene au ramas fara alternative
De mai mult de zece ani, autoritatile europene incearca sa stopeze promovarea produselor OMG in zona UE. Cu toate asigurarile pe care le-au dat cercetatorii din toata lumea, conform carora OMG sunt sigure din punctul de vedere al sanatatii populatiei, multi europeni nu au gustat niciodata un astfel de produs. Numai ca acest lucru se pare ca se va schimba in curand, recunosc chiar si specialistii europeni. Potrivit acestora, nu mai este cazul sa ne intrebam daca OMG sunt bune sau nu, pentru ca deja fac parte din viata noastra. De asemenea, pretul pe care il presupune respigerea acestor produse este prea mare, chiar si pentru UE. In acelasi timp, organizatiile de fermieri atrag atentia ca scumpirea constanta a produselor alimentare va duce la prabusirea economiei europene, daca nu se reduc restrictiilor impuse importului de OMG. Ministrii agriculturii din zona UE nu au putut sa cada de acord in legatura cu importul de porumb si cartofi modificati genetic, iar decizia este in acest moment in mana Comisiei Europene. Specialistii sunt de parere ca Europa va accepta in cele din urma importul de OMG, pentru ca nu ii ramane alta alternativa.

Spania respinge clauza de salvgardare impusa unilateral de Franta

Guvernul francez a luat de curand decizia unilaterala a introducerii unei clauze de salvgardare prin care sa se interzica statelor membre UE cultivarea porumbului modificat genetic OGM MON 810, pana cand acesta va fi reevaluat de institutiile europene care au atributii in acest sens. Francezii sustin ca acest soi de porumb prezinta pericole asupra sanatatii si asupra mediului inconjurator. Secretarul general din cadrul Ministerului Agriculturii spaniol, Josep Puxeu, a declarat ca Spania va respinge orice decizie unilaterala care poate aduce prejudicii pietei internationale de cereale si care afecteaza si alte tari, printre care si Spania. Productia de cereale din Spania este deficitara, iar autoritatile sunt obligate sa apeleze la importuri. Franta, in schimb, este unul dintre cei mai mari producatori si exportatori de porumb, ceea ce poate ridica suspiciuni in legatura cu interesul acesteia pentru restrictionarea cultivarii si importului de porumb modificat genetic, a mai adaugat oficialul spaniol.

Source: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *