Europa: noi locuri de munca in economia “verde”

eoliana_copyright_wwf_1_267760.jpgCu peste 3 milioane de locuri de munca in toata Europa, activitatile economice “verzi” se situeaza inaintea industriilor poluante in ce priveste numarul de angajati. Aceasta este concluzia generala a unui studiu initiat de WWF, intitulat Low carbon jobs for Europe (Locuri de munca in economia europeana cu emisii reduse de carbon).

Studiul arata ca aproximativ 3.4 milioane de joburi tin direct de sectorul energiilor regenerabile, de cel al transportului sustenabil si al bunurilor si serviciilor bazate pe consum redus de energie. Industriile poluante, cum ar fi cea a mineritului, a gazelor, a electricitati, a cimentului sau a prelucrarii metalelelor, insumeaza 2.8 milioane de locuri de munca in intreaga Europa.

Previziunile indica o crestere a pietei fortei de munca din sectorul “verde” si, concomitent, un declin al ofertei de din zona industriilor poluante.

“Acest studiu indica, in mod evident, o contributie pozitiva a politicilor si tehnologiilor prietenoase cu mediul la economia europeana”, a declarat Jason Anderson, Coordonatorul WWF pe Politici Europene de Clima si Energie.

“Economia curata este pe punctul de a lua avant, iar daca politicienii vor continua sa sprijine industriile poluante, Europa va trebui sa plateasca un pret urias in viitor, financiar vorbind, dar mai ales din punct de vedere ecologic”, a continuat Anderson.

Cifrele disponibile in studiul WWF indica 400,000 de angajati in zona energiilor regenerabile, aproximativ 2.1 milioane in transportul sustenabil si 900.000 in industria bunurilor si serviciilor bazate pe un consum mic de energie.

Aceste locuri de munca se refera, de exemplu, la productia, instalarea si intretinerea turbinelor eoliene si a panourilor solare sau la activitati de constructie pentru eficientizarea energetica in cladirile deja existente. Toate aceste activitati prezinta o crestere considerabila, mai ales cele bazate pe energia eoliana, pe celulele fotovoltaice si bioenergie.

Raportul mai dezvaluie un total de 5 milioane de locuri de munca legate indirect de activitatile economice verzi. Tarile europene cu cel mai mare numar de locuri de munca verzi sunt: Germania, Spania si Danemarca pentru energia eoliana, Germania si Spania pentru energia solara.

Alte tari se bucura, de asemenea, de progrese in activitati similare, avand un mare potential de dezvoltare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,342FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente