Zeci de reprezentanti ai organizatiei Greenpeace Romania au realizat, duminica seara, la Piata Universitatii, un mesaj grafic din sute de lumanari impotriva energiei nucleare, intr-o actiune de comemorare a dezastrului de la Fukushima din urma cu doi ani.
Evenimentul, intins pe durata doua ore, a strans in zona parcului Coltea din Bucuresti zeci de persoane care s-au declarat solidare cu initiativa Greenpeace Romania, acestea lasand, totodata, mesaje de sustinere.
Activistii de mediu au realizat un desen format din sute de lumanari pe o suprafata de 6 mp, prin care s-a dorit atragerea atentiei asupra pericolului centralelor nucleare si asupra dezastrului petrecut in 2011 in Japonia, la Fukushima.
Nu mai devreme de sambata, mii de manifestanti au defilat, la Tokyo, pentru a solicita abandonarea rapida a energiei nucleare in Japonia.
Protestatarii, printre care se aflau si locuitori din regiunea Fukushima (nord-estul Japoniei), dar si personalitati, precum laureatul premiului Nobel pentru literatura Kenzaburo Oe, si-au exprimat ingrijorarea fata de nerabdarea guvernului nipon de a reporni reactoarele nucleare.
In prezent, doar doua dintre cele 50 de reactoare functioneaza in Japonia. Centralele nucleare fac obiectul unor numeroase controale de securitate dupa accidentul de la Fukushima, insa premierul Shinzo Abe, castigatorul alegerilor legislative din luna decembrie, s-a declarat pentru repornirea reactoarelor a caror securitate a fost stabilita.
In data de 11 martie 2011, un puternic seism si un tsunami devastator au provocat moartea a aproximativ 19.000 de persoane in regiunea Tohoku (nord-est) si un accident nuclear major la centrala Fukushima Daiichi.
Acesta a fost cel mai mare dezastru nuclear dupa catastrofa de la Cernobal in 1986, provocand emisii masive de radiatii si obligand 160.000 de persoane sa-si abandoneze locuintele.