Experimentul Big Bang 2: primul test, finalizat cu succes

La ora 10:30, liderul proiectului, Lyn Evans, a dat ordinul de trimitere a protonilor in acceleratorul Large Hadron Collider

CERN
Ora 13:00
Urmeaza sa fie lansat un al doilea fascicul de protoni, ce va parcurge inelul in sens invers.
Ora 11:25
Primul pachet de protoni a parcurs cu succes intregul circuit al celui mai mare accelerator de particule din lume. Potrivit cercetatorilor, experimentul decurge cu mult mai bine decat se asteptau. „Primul gand este unul de usurare. Din fericire, in aceasta dimineata, am avut un inceput foarte bun”, a spus coordonatorul proiectului.
Ora 10:49
Primul fascicul de protoni a fost introdus in accelerator. Pulsul a avut nevoie de 48 de secunde pentru a parcurge primii trei kilometri. Pe parcursul zilei, fasciculul va parcurge distante din ce in ce mai mari, pana va ajunge sa strabata toti cei 27 de kilometri ai LHC.

Oamenii de stiinta au pus in functiune la ora 10.00, ora Romaniei, cel mai mare accelerator de particule elementare construit vreodata, care le va permite sa recreeze conditiile ce au existat in primele momente de dupa Big Bang. Protonii au plecat in cursa miercuri la ora 10. Ei vor trece printr-un tunel de 27 de km lungime si vor face 11.000 de ture intr-o singura secunda. In momentul in care se vor ciocni, vor produce o mie de milioane de particule, iar patru aparate, de marimea unor catedrale, vor detecta si selecta aceste particule.
„Aceasta serbare, astazi, trebuie impartita intre doua elemente: primul este placerea de a duce la capat o pagina importanta, iar cel de-al doilea este speranta ca vom face mari descoperiri”, a declarat directorul CERN, Robert Aymar, care a facut o scurta prezentare a pasilor care vor fi parcursi in decursul primei zile de functionare a Large Hadron Collider. El a subliniat ca LHC reprezinta varful tehnologiei umane in domeniul criogeniei si superconductivitatii, „doboarand orice record in domeniu”.
Large Hadron Collider (LHC) va determina ciocnirea unor fascicule de protoni, la o viteza foarte apropiata de cea a luminii, cu scopul generarii conditiilor existente in momentul formarii Universului. Se vor crea si se vor detecta astfel particule care vor raspunde la intrebari esentiale din domeniul fizicii, al istoriei Universului, al legilor care ne guverneaza la nivel cosmic.
CERN a plasat uriasul dispozitiv LHC undeva la granita dintre Elvetia si Franta, in dreptul satului francez Crozet, la 92 de metri sub pamant. Pe un traseu lung de circa 27 kilometri, sunt lansate „salve” de protoni, care vor fi accelerate treptat, pana vor atinge 99,9% din viteza luminii, peste circa o luna de la pornirea acceleratorului. La aceasta viteza, se vor produce in jur de 600 milioane de coliziuni pe secunda, intre pachetele de protoni, care vor avea o energie de 7 tera electronvolti (teV)
Imagini transmise in direct pot fi urmarite la: http://webcast.cern.ch/

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *