Consilierul in cadrul Inspec to ratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare, Florin Murgu, a de clarat ieri ca singura solutie ca proiectele de impadurire a mai multor zone din judetul Tulcea sa fie realizate ramane exproprierea. O alta problema la fel de serioasa este necunoasterea proprietarilor sau dezinteresul acestora fata de planurile silvicultorilor.
„Intentia noastra este sa infiin tam perdele forestiere de protectie a cailor de comunicatie pe o suprafata de 51 de hectare pentru drumurile DN22, DN 22 A si DN22D. In implementarea aces tor proiecte, ne confruntam cu urmatoarele probleme: de la data proiectarii de catre ICAS si pana in prezent au intervenit o serie de modificari in structura perdelelor existente motiv pentru care se im pune o reanalizare a solutiilor teh nice propuse de catre pro iec tant si o reevaluare cantitativa a suprafetelor pe care urmeaza sa se faca lucrari de reabilitare. In statutul juridic al terenurilor pe care urmeaza sa se amplaseze aces te perdele, au intervenit modi f icari, fie ca au fost facute atrageri in intravilan, concesio nari si asa mai departe. Acor-durile pe care noi am reusit sa le obtinem pana la ora actuala si care au fost exprimate in scris de catre proprietar acolo unde au fost obtinute, sunt acorduri de principiu si in marea majoritate a cazurilor suprafetele sunt mos te nite dupa un autodefunct ne exis tand dezbaterea succesorala. In aceste conditii, acolo unde nu se poate, o solutie ar fi expro prie rea pentru cauza de utilitate pu bli ca, dar ca sa poti face expro prie rea trebuie identificati pro prie tarii”, a declarat consilierul Florin Murgu.
In judetul Tulcea exista o serie de proiecte ale Directiei Silvice care vizeaza atat impadurirea mai multor zone precum si realizarea unor perdele forestiere. Cea mai mare parte a acestora se afla in diferite faze de avizare la Fondul de Mediu.