EXPUS: RUȘINEA ROMÂNIEI – NOI FILMĂRI CU OI EXPORTATE ȘI TORTURATE ÎN ORIENTUL MIJOCIU

Oi vândute în Iordania chiar și de 5 ori mai scump decât sunt cumpărate din România

Animals International – Romania publică astăzi noi dovezi cu acte de cruzime extremă îndurată de oile din România exportate în Orientul Mijlociu.  Filmările (1) au fost obținute în Iordania (principala destinație de export a oilor din România), cu ocazia Festivalului Sacrificiului în abatoare improvizate și pe străzi. Organizația a descoperit de asemenea că în vreme ce fermieri din România își dau mieii și oile cu 100-200 de lei, animalele se vând în Iordania cu până la 1100 de lei (200 JOD).

“Este al cincilea an consecutiv când am fost martor al eșecului abject al Guvernului României de a-și asuma responsabilitatea legală și morală față de oile exportate. Animalele continuă să fie abandonate spre a fi tratate în mod brutal și în unele cazuri, chiar în mod sadic”, a spus Gabriel Păun, Direcotrul UE al Animals International.

Acest comerț rușinos atrage disprețul întregii lumi. Alte țări civilizate cărora le pasă, întorc spatele exportului cu animale vii. În urma publicării filmărilor șocante (2) de pe vapor din Aprilie 2018 cu oile din Australia care au murit în drum spre Orientul Mijlociu, acest comerț a fost stopat – cruțând viețile a sute de mii de oi.

Anul acesta nu am mai văzut oi din Australia omorâte ca în anii trecuți pe străzile din Iordania. Am văzut doar oi îngrozite din România târâte și bătute înainte de a li se tăia gâtul brutal și pe viu în mizerie. Niciun animal nu merită așa o moarte teribilă. Oile din România care nu sunt ucise în stradă pot fi vândute în piețe, legate și înghesuite în portbagaje unde se sufocă, doar pentru ca gâtul să le fie tăiat în casele oamenilor”, a explicat Păun.

Motivul pentru care animalele din Australia au început să dispară din țările terțe este că exportul cu animale vii nu rănește doar animalele – dar și economia. S-au pierdut locuri de muncă în sectorul de procesare a cărnii, în vreme ce țările importatoare făceau profitul și valoarea adăugată pe seama animalelor vii. Iordania începe să înlocuiască importurile de animale vii cu cele de carcase congelate. Un alt exemplu este Bahrain, o țară importatoare care a înlocuit deja complet importul cu animale vii, cumpărând produse din carne cu valoare adăugată și acest comerț prosperă.

Soluția este simplă și ar proteja animalele, oamenii, mediul, ar crea locuri de muncă și ar preveni răspânirea de boli catastrofice. Tot ce trebuie să facă România este să înceapă înlocuirea exportului de animale vii cu exportul de carcase și de alte produse cu valoare adăugată pentru țara noastră. Nu vom opri campania până când România nu va face această schimbare. Între timp, animalele îndură o soartă mai cruntă decât moartea, în vreme ce firmele de comerț fac un profit gigantic vânzând oile chiar și de 5 ori mai scump decât le cumpără din România. Este jaf la drumul mare pe spinarea animalelor și a fermierilor din România”, a adăugat Păun.

În ultimele săptămâni, pe valea Prahovei și în București au apărut mai multe panouri publicitare uriașe cu o oaie din România care a fost exportată în Orientul Mijlociu cu mesajul ”Soarta ei este mai cruntă decât moartea”. ”Mesajul îi este adresat personal ministrului Daea care tot susține că iubește oaia, că oaia este un templu și că îi face statuie. Dacă așa stau lucrurile, atunci ar trebui să le protejeze de suferința inutilă și să le exporte carnea și nu să le trimită vii. Am împânzit zona din jurul ministerului, atât la suprafață cât și în stația de metrou de lângă minister pentru a ne asigura că domnul ministru și angajații săi nu vor rata mesajul din orice parte ar veni. Sper să nu închidă ochii”, a încheiat Păun.

Animals International cere Ministerului Agriculturii să înlocuiască exportul de oi vii cu export de carcase și alte produse cu valoare adăugată.

Organizația investighează în prezent și sacrificarea taurilor din România în țări terțe și va publica dovezile în perioada următoare.

NOTE:

  1. Filmări și fotografii cu oile exportate din România în Iordania realizate în august 2018: https://animalsaustralia-media.org/uploads/eid-animale-romania-2018/

2. Filmările și fotografiile de pe vapor publicate în aprilie 2018 care au dus la stoparea exportului cu oi din Australia în Orientul Mijlociu: https://animalsaustralia-media.org/uploads/live-sheep-export-AI/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *