Fantanile publice, „bombe” ecologice

Apa din fantanile publice din Timisoara nu este potabila, avertizeaza medicii de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Timis.fantani publice

Un numar de 13 cismele au apa tulbure si plina de fier, iar specialistii spun ca aportul in exces poate cauza probleme. Fantanile cu probleme se gasesc in partea de sud a orasului, in cartierele Freidorf si Steaua, dar si in Fratelia si spre Chisoda.

„In ultimele doua luni, in laboratoarele DSP au fost analizate 142 de probe de apa, prelevate din reteaua de distributie a municipiului Timisoara (apa de la robinet furnizata de catre Aquatim), din fantani particulare (la cerere) si din cele 92 de foraje publice aflate pe teritoriul Timisoarei. In ceea ce priveste ultimele analizele arata ca 13 din aceste foraje au un continut crescut de fier si prezinta turbiditate crescuta (culoare usor maronie)”, explica Dana Spac, purtator de cuvant a DSP Timis.

Studiile au demonstrat ca fierul creste riscul de cancer prin formarea radicalilor liberi si mareste incidenta bolilor cardiovasculare.

Verificari de patru ori pe an

Fantanile publice municipale au fost forate la adancimi cuprinse intre 80 si 180 de metri. Medicii DSP au recomandat firmelor care se ocupa de intretinerea acestora sa le curete.

„Medicii au recomandat dezinfectie si filtrare suplimentara, dupa care se va relua verificarea probelor”, a mai completat Spac.

Calitatea apei fantanilor din Timisoara este verificata numai de patru ori pe an, daca nu sunt reclamatii sau motive intemeiate pentru a indesi controlul, de exemplu ploi foarte dese.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *