Copacii periculosi, „salvati” de locatari

Furtunile de scurta durata din ultimele zile au provocat numeroase pagube din cauza ca foarte multi copaci sau crengi au cazut pe masini si pe case. Din fericire, nicio persoana nu a fost ranita, dar pagubele materiale au fost consistente. Astfel, numai in timpul furtunii de miercuri seara 20 de masini au fost avariate si zeci de copaci au cazut pe carosabil, reprezentand un real pericol pentru locuitorii din zonele afectate. Asemenea accidente au loc din cauza ca arborii nu au fost curatati de crengi sau, acolo unde este cazul, taiati.copaci periculosi

Angajatii administratiilor domeniilor publice din cele sase sectoare ale Capitalei ar trebui ca in fiecare an sa curete peste 30.000 de copaci. De cele mai multe ori insa, ei sunt impiedicati sa-si faca treaba chiar de locatarii care sunt pusi in pericol de copacii care stau gata sa se rupa la primul vant. „Mergem in teren pentru a taia crengile unui copac sau pentru a taia unii copaci uscati partial si care pot fi doborati in caz de furtuna.

In cele mai multe cazuri suntem chemati chiar de locatari, dar cand ajungem ni se intampla frecvent ca vecinii reclamantilor sa se opuna”, a spus Marius Ambrozie, directorul ADP din Sectorul 1. El a adaugat ca principalul motiv pentru care locuitorii nu sunt de acord cu taierea crengilor sau cu defrisarea este faptul ca raman fara umbra, mai ales pe timp de vara. Un alt motiv ar fi si cel estetic, multi copaci acoperind imaginea dezolanta a blocurilor cenusii.

„Ii inteleg ca au nevoie de umbra, mai ales pe caldurile astea, dar oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca se afla in pericol. In caz de furtuna, copacul ce-i proteja de canicula poate sa le sparga geamurile si pot aparea victime. Noi mergem cu legea in mana si, orice ar spune locatarii, ne facem treaba”, a spus si Constantin Zidaru, seful ADP din Sectorul 6.

Unii bucuresteni spun ca aceste curatari ale copacilor de crengile periculoase sunt facute uneori de angajati neprofesionisti. „Multi nu au cunostinte in domeniul pomiculturii, asa ca fac mai mult rau. Curatarea se face in perioada rece a anului, de preferat primavara devreme. Acum este prea tarziu si, daca unui copac i se taie crengile in aceasta perioada, pierde multa seva si, in timp, daca procedeul este repetat, el se va usca”, a spus Grigore Luca, un bucurestean care locuieste in zona Iancului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *