Femeile folosesc zilnic, in medie, produse cosmetice pentru fata, corp si par care contin 515 substante chimice potential daunatoare, potrivit unui studiu realizat de o companie care produce deodorante naturale, citat de dailymail.co.uk.
Conform studiului, cele mai utilizate produse cosmetice sunt, de fapt, cocteiluri de substante chimice industriale, care pot dauna sanatatii si, in anumite cazuri, in loc sa aiba efecte de intinerire, ele imbatranesc tenul.
Astfel, rutina zilnica a unei femei, care presupune creme si machiaj, este „gazda” unui numar de 515 chimicale sintetice, arata cercetarea, realizata de Bionsen, companie care produce deodorante naturale.
Multe dintre aceste chimicale se regasesc si in produsele de curatenie si s-a descoperit ca pot reprezenta o cauza a unor probleme de sanatate, cum ar fi alergiile, bolile de piele, dereglari hormonale, infertilitate sau chiar cancer.
Spre exemplu, parabenii, care au ca scop conservarea cosmeticelor, sunt cei mai folositi conservanti la nivel mondial si se regasesc in sampoane, geluri de par, gelurile epilatoare si lotiunile de corp. Dar, folosirea lor devine din ce in ce mai controversata: mai multe studii arata o legatura dintre parabeni si probleme de sanatate, printre care se numara cancerul la san sau infertilitatea la barbati.
Un studiu al Kyoto Prefectural University of Medicine a aratat ca parabienii considerati anterior ca fiind nedaunatori, cum ar fi metilparabenul, poate suferi mutatii si poate deveni toxic atunci cand este expus la soare, provocand imbatranirea pielii si un risc crescut de cancer de piele.
Metilparabenii se regasesc in peste 16.000 de produse, inclusiv cremele si pastele de dinti. Producatorii de cosmetice au folosit parabeni motivand decizia prin faptul ca acestia nu sunt absorbiti in organism.
Dar, mai multi cercetatori nu sunt de acord cu acest lucru. „Cercetarile arata ca intre 20% si 60% dintre parabieni pot fi absorbiti in organism”, declara doctorul Barbara Olioso.
Exista mai multe legi care au ca rol protejarea oamenilor de chimicalele din produsele cosnetice, dar cercetatorii se tem ca acestea nu sunt suficiente. Spre exemplu, producatorii de cosmetice sunt obligati sa afiseze ingredientele folosite pentru fiecare produs, dar nu sunt obligati sa informeze despre impuritatile care se regasesc in materiile brute sau care intervin pe parcursul productiei.
„Legile cer ca produsele cosmetice sa fie sigure si fiecare produs trece printr-un proces de verificare riguros. Numarul de ingrediente dintr-un produs nu influenteaza gradul de siguranta al acestuia”, sustin reprezentantii companiilor producatoare de cosmetice.
De asemenea, acestia sustin ca orice compus chimic prezent in produsele cosmetice in doza corecta nu poate afecta sanatatea.
„Femeile nu au fost niciodata atat de constiente de imaginea lor si regimurile lor de infrumusetare s-au schimbat in ultimii ani, de la o atitudine simplista, la extensii de par, machiaj, bronz artificial, manichiura. Dar, multe dintre produsele cosmetice de ultima generatie contin din ce in ce mai multe chimicale, pentru a se obtine rezultate din ce in ce mai bune, ceea ce inseamna ca femeile isi aplica mai multe chimicale decat inainte”, spune Charlotte Smith, purtatoare de cuvant a companiei Bionsen.
Sursa: Mediafax