Array

Fereastra inteligenta ce genereaza energie si se intuneca de la lumina puternica a soarelui

Fereastra inteligenta ce genereaza energie si se intuneca de la lumina puternica a soarelui
Fereastra inteligenta ce genereaza energie si se intuneca de la lumina puternica a soarelui

Ideea de a folosi tehnologii ce genereaza si pastreaza energia, acestea fiind o parte a cladirii, devine tot mai populara in fiecare an. Si nu in zadar – aceste tehnologii nu doar ca economisesc o cantitate semnificativa de bani si energie, dar, printre altele, aduc si o placere estetica.

Facepla.net a povestit deja despre dezvoltarea cu succes a concentratorilor luminescenti si transparenti, care pot fi usor plasati pe o suprafata transparenta, cum ar fi un ecran al smartfonului, fara a bloca imaginea.

Printre aceste tehnologii cele mai noi e si “fereastra inteligenta”, care se intuneca de sine statator, blocand lumina soarelui, astfel contribuind la mentinerea temperaturii optime in interiorul cladirii. Primele modele a acestor ferestre aveau nevoie de o sursa de alimentare externa pentru a lucra, dar cercetatorii de la Universitatea Tehnologica Naniang din Singapur au prezentat cea mai recenta versiune a dispozitivului, care este auto-suficienta, iar excesul de energie generata poate fi folosit pentru alte nevoi.

Fereastra este alcatuita din doua placi de sticla, iar spatiul dintre ele este umplut cu un electrolit ce contine oxigen. Ambele placi sunt acoperite cu un strat conductiv si sunt conectate intre ele cu un fir, pentru a crea un circuit inchis. Una dintre placi este acoperita cu un pigment cunoscut sub numele de glazura de Berlin (albastru de Prusia), care intuneca fereastra, devenind albastru la incarcare completa.

Fereastra devine de culoare albastra rece la lumina puternica a soarelui si blocheaza pana la 50 la suta din lumina, ajutand la mentinerea unui climat racoros si placut in incapere, iar seara, cand soarele se aseaza, fereastra devine complet transparenta, deoarece stratul exterior se descarca. E un mod foarte elegant de tonifiere.

“Noua noastra fereastra inteligenta are o functionalitate dubla, fiind si o baterie transparenta”, explica profesorul San Siaoei (Sun Xiaowei). “Ea se incarca si devine albastru deschis atunci cand in electrolit este prezent oxigenul – cu alte cuvinte, ea respira”.

Schimbarea culorii se efectueaza in cateva secunde. In conditii reale fereastra va fi dotata cu un comutator.

Cercetatorii au folosit, de asemenea, un mic exemplar al dispozitivului pentru alimentarea unui LED, argumentand ca fereastra poate fi folosita ca un model transparent al bateriei de auto-incarcare pentru dispozitivele electronice cu consum redus de energie.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente