In timp ce oamenii de stiinta sunt ocupati cu manipularea genelor din hrana noastra, inclusiv porumbul, soia, rapita, papaya, zucchini, iar acum orezul si somonul, un fapt interesant iese la lumina cu privire la ceea ce oamenii de stiinta stiu sau nu despre genele umane.
Potrivit geneticianului Steven Salzberg de la Universitatea din Maryland, „Nu numai ca nu stim cate feluri de gene sunt – nici macar nu stim care este numarul lor”
S-a aflat ca alimentele manipulate genetic schimba structura genetica a bacteriilor noastre sanatoase – si acest lucru ma face sa intreb daca alimentele modificate genetic ar putea modifica structura noastra genetica, de asemenea. Dar daca acest fapt s-ar intampla, cum aflam? Dupa cum spune chiar un genetician, oamenii de stiinta nu au aflat nici macar varietatea genelor noastre – sa nu mai vorbim despre efectele care s-ar putea intampla daca acestea sunt modificate.In plus, o gena controleaza adesea mai multe lucruri diferite – si cum oamenii de stiinta nu stiu cate feluri de gene avem este destul de dificil sa stii unde sa te uiti atunci cand lucrurile incep sa mearga prost – fiind aproape imposibil de rezolvat problemele ivite.
Privind lucrurile intr-un mod serios, nu este ca si cum am da unda verde unui copil din gradinita peste un proiect delicat, extraordinar, si extrem de complicat care ar afecta sanatatea si, literalmente, supravietuirea speciilor de pe intreaga planeta? Cat de desteapta ar fi aceasta decizie?
Unele alimente pe care oamenii de stiinta le modifica genetic – si le arunca pe rafturile magazinelor – fac imposibila reproducerea plantelor pe cale naturala. Aceste plante poarta asa numite „gene terminator”care sunt destinate sa puna capat capacitatii de reproducere a plantelor. Potrivit producatorilor de OMG-uri, aceste gene nu au alt scop, doar de a proteja profiturile companiilor producatoare prin descurajarea salvarii semintelor pentru sezonul urmator.
Dar ce se intampla daca aceste gene terminator intervin in propria noastra structura genetica – la fel cum genele de soia MG actioneaza asupra genelor bacteriilor noastre sanatoase. Nu s-au testat aproape deloc aceste evenimente, dar probabil este unul din motivele pentru care animalele consumatoare de furaje MG devin adesea sterile sau au probleme de reproducere. Poate este unul dintre motivele cresterii ratei de infertilitate la oameni.
In ciuda riscurilor extraordinare si consecintelor deplorabile, Administrarea Alimentara si Farmaceutica al SUA (FDA) sustine ferm ca aceste alimente noi nu au nevoie de testari in laborator. Agentia este, de asemenea cu inversunare impotriva etichetarii acestor noi creatii genetice, astfel incat oamenii informati sa le evite.
Iata ce stim: genele acestor noi creatii pot, si chiar ajung in alte organisme vii. Stim de asemenea ca aceste alimente au gene concepute special pentru a pune capat lcapacitatii de reproducere si i-si produc propriul pesticid 24 ore din 24. Prin umplerea rafturilor magazinelor cu produse care contin OMG, termenul de „vigilenta cumparatorului” este dusa la un nivel superior.