Fermele subterane din Tokyo

In timp ce noi dezbateam lucrurile agricole si si lucrurile ascunse de toata lumea in ziua de azi, acolo este „Pasona O2”, o ferma subterana intr-o fosta pivnita terasament langa o inaltatoare cladire, intr-unul din cartierele de afaceri ale orasului Tokyo.
Desi, zidita de lumina soarelui, de vreme si geologie, este incredibil de verde. Rosii, laptuci, capsuni, si alte fructe si legume, la fel ca si flori si plante ierboase, sunt crescute pe o arie de aprox. 1000 mp. Este chiar si o terasa de orez nedecorticat.
Camera 1: Gradina cu flori. Sunt folosite LED-uri.
Camera 2: Terenul cu plante ierboase. Aici sunt folosite lampi metale haloide.
Camera 3: Orezul nedecorticat. Aici este folosita lampa cu sodiu de mare presiune.
Camera 4: Terenul fructelor si legumelor.
Camera 5: Terenul legumelor.
Camera 6: Cultivarea plantelor de tipul celor din sec. XXI.

ferme subterane
ferme subterane
ferme subterane

Totul este realizat, apropo, cu cea mai buna tehnologie. Computerele controleaza temperatura si lumina, care in acest caz este generata de LED-uri, lampi haloide si lampi cu vapori de sodiu.
Dioxidul de carbon, am citit, ca este raspandit cu ajutorul spray-erelor.
Bineinteles ca oamenii s-au intrebat ce necesitati de energie sunt pentru aceste „fabrici de plante”, ingrijorati ca o casa-verde in subsol ar putea fi prea ineficienta pentru o aplicatie indelungata.
Desigur, orice cerere de energie nesustinuta, poate fi usor compensataprin saparea a catorva mile in adancul placii tectonice a Japoniei pentru a genera energie hidrotermala.
Dar care este exact scopul proiectului „Pasona O2” ? Sigur nu este acolo unde se termina cercetarea in agrotehnologie si biotehnologie. Nimic din ce se produce nu se vinde pe piata. Nici macar nu se pretinde a fi un model pentru viitoarea productie de mancare in Japonia a carei populatie de ferme continua sa se micsoreze.
De fapt, a fost construit initial cao dexteritate, o demonstratie si instruire pentru tinerii fara slujbe care vad ca o posibilate cariera in agricultura.
Desi , nu tocmai atrasi de cultura tanara din Japonia, vom spune ca echipamentul de mare performanta poate face drum lung pentru a se pastra interesul.
In orice caz, toate sursele noastre sunt de peste doi ani si jumatate; in vederea actualizarilor folosite aici, nu am dat peste nici un material care sa nu fie scris in japoneza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *