Avertizare asupra cresterii nivelului Marii Mediterane

0
367

Nivelul Marii Mediterane este in crestere rapida, iar in urmatorii 50 de ani poate creste cu jumatate de metru,avertizeaza cercetatorii spanioli.

Un studiu al Institului Oceanografic Spaniol spune ca nivelul a crescut din 1970 cu o rata mare in ultimii ani.Acesta spune ca o usoara crestere poate avea consecinte serioase in zonele costale. Studiul arata ca cercetarile au fost sustinute de alte investigatii asupra efectelor schimbarii climatice.

Studiul intitulat Schimbarile climatice in Spania Mediteraneana, arata ca nivelul marii a crescut „”intre 2.5 mm si 10 mm pe an incepand cu 1990″”.

Daca fenomenul continua , acesta va avea consecinte foarte grave in distrugerea zonelor costale chiar si in cazul unei cresteri mici, si „consecinte catastrofale”” daca va avea loc o crestere de jumatate de metru,avertizeaza studiul.

Schimbari climatice globale

Cercetatorii noteaza ca temperatura marii a crescut deasemenea semnificativ de la 0.12 la 0.5 C din 1970. Cresterea nivelului marii este o consecinta a schimbarii climatice globale.Exista doua efecte majore care contribuie: topirea ghetarilor si extinderea apei marii datorita incalzirii oceanelor.

Luna trecuta, Panoul Interguvernamental al schimbarilor climatice a anuntat ca nivelul apelor globale va creste cu maxim 59 cm in secolul acesta. Unii specialisti considera ca este o subestimare intrucat nu include si influenta intensificarii topirii ghetarilor unde apele calde usureaza topirea ghetarilor in oceane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.