Tropicele se extind pe masura ce Pamantul se incalzeste

0
372

Schimbarile climatice cauzeaza extinderea tropicelor, cu posibile impacturi asupra surselor mondiale de hrana. Oamenii de stiinta au examinat 5 masuratori diferite ale largimii tropicelor si rezultatele au indicat o crestere cu 2 pana la 4,8 grade latitudine din 1979. Alte cercetari paralele sustin ca schimbarile climatice ar putea cauza cresteea numarului de furtuni in Statele Unite. Aceste descoperiri au dus la stabilirea unor discutii a delegatilor ONU in Bali, punandu-se de asemenea accent pe reducerea amisiilor de gaze.

O alta tema majora a acestor discutii va fi si capacitatea tarilor mai sarace – multe dintre ele aflate la tropice- de a se adapta impacturilor asupra climei.

Noua analiza a extinderii regiunii tropicelor provine de la o echipa de oameni de stiinta americani care au remasurat 5 „suvite” separate, toate informatiile fiind adunate prin satelit.

In timp ce geografii denumesc tropicele ca regiunile aflate la 23,5 grade Nord si 23,5 grade Sud, pentru oamenii de stiinta din domeniul atmosferei acestea se incadreaza in zone variabile.Dupa aceste masuratori, se estimeaza faptul ca tropicele au inceput sa se extinda inca din 1979, de la inceputul observatiei prin satelit.

Consiliul Interguvernamental al Schimbarilor Climatie (IPCC) avertizeaza in rapoartele sale anuale ca impacte serioase asupra apei si mancarii vor urma, inclusiv:
-75-250milioane de oameni din Africa ar putea suferi de o scadere a ratiei de apa in 2020.

-recolta de cereale ar putea creste cu 20% in Estul si Sud-Estul Asiei, dar ar putea scadea cu pana la 30% in Sudul si Centrul Asiei.

Oamenii de stiinta din spatele ultimei analize subliniaza faptul ca zona tropicelor se extinde mult mai repede decat prezic simulaile pe calculator.

In timp ce impacturile asupra agriculturii se dovedesc benefice pentru dezvoltarea unor tari, in cazul tarilor mai mari, ca Statele Unite, o grija mult mai mare ar putea deveni pagubele facute de vremea aflata la extreme. IPCC prevede uragane mai puternice in viitor,dar probabil mai putine. In momentul de fata o alta echipa americana sugereaza o crestere a furtunilor pe suprafata tarii.

Sursa: BBC News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.