Disparitia biodiversitatii

Incalzirea globala poate determina disparitia biodiversitatii

Temperaturile globale prezise pentru urmatoarele secole ar putea declansa o disparitie in masa, afirma un grup de oameni de stiinta din Marea Britanie.

Nivelul temperaturilor este foarte apropiat de temperatura inregistrata in alte perioade marcate de efectul de sera, in care 95% din speciile de animale si plante au disparut.

Expertii au examinat legatura dintre clima si biodiversitate, acoperind o perioada de aproximativ 520 de milioane de ani si parcurgand aproape in intregime depositele de fosile.

Au descoperit ca biodiversitatea globala este abundenta in timpul perioadelor mai reci si mai saraca in timpul perioadelor mai calde, ale efectului de sera.

„Rezultatele noastre furnizeaza primele dovezi clare potrivit carora climatul global poate explica intr-o maniera simpla si consecventa variatiile considerabile din depozitele de resturi fosile,” a declarat Dr Meter Mayhew, unul dintre autorii lucrarii.

„Daca rezultatele obtinute de noi sunt valabile pentru actuala incalzire globala, a carei magnitudine este comparabila cu fluctuatiile de termen lung ale climatului Pamantului, disparitiile in masa vor creste.”

Mai cald, mai umed

Studiul cercetatorilor de la Universitatile York si Leeds, publicat in Proceedings of the Royal Society B, compara date despre diversitatea marina si terestra cu date despre temperatura pentru aceeasi perioada.

Astfel, au descoperit ca patru din cinci extinctii in masa au mai degraba legatura cu fazele efectului de sera (conditii mai calde si umede,) decat cu fazele reci si uscate. Printre acestea se numara si cea mai mare disparitie in masa de pe Pamant, cu 251 de milioane de ani in urma, cand 95% din specii au disparut.

„In cel mai rau caz, am putea trece prin aceasta chiar in urmatorul secol – dupa doar cateva generatii,” a declarat Dr Mayhew pentru BBC. „Trebuie sa aflam de ce temperatura si disparitia in masa au o astfel de legatura.”

Sursa: BBC News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *