Festivalul folcloric pastoral „Coboratul Oilor” la Loman

Festivalul folcloric pastoral „Coboratul Oilor” la Loman

Consiliul Judetean Alba, in parteneriat cu Primaria Sasciori si Asociatia Crescatorilor de Ovine din Sasciori, organizeaza duminica, 16 septembrie, la Loman, in comuna Sasciori, prima editie a Festivalului folcloric pastoral „Coboratul oilor”.

Festivalul pune in valoare o traditie seculara a oamenilor din aceste locuri, aceea a pastoritului turmelor, marcand unul dintre cele mai importante momente din calendarul pastoral, respectiv coboratul oilor de la munte pentru iernat. Totodata, festivalul aduce in centrul atentiei si alte aspecte ale culturii locale, precum obiceiuri gastonomice sau elemente inedite de folclor.

„Prin aceasta sarbatoare, CJ Alba doreste sa puna in valoare ocupatiile stravechi ale acestei zone si sa promoveze cultura populara specifica acestor locuri. La fel am procedat si in alte locuri din judet si am reusit sa aducem in atentia publicului, dar si a locuitorilor mai tineri de acolo, traditii in pericol de a se pierde sau obiceiuri pe care le mai pastrau doar batranii satului”, a spus Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba.
Manifestarile se vor deschide la ora 10:00, cu o slujba de sfintire a stanii din Loman, vor continua cu „Socoteala oilor”, un vechi obicei popular readus in actualitate, precum si cu coboratul turmei de mioare. Cei prezenti vor putea admira, apoi, expozitiile crescatorilor de animale si vor putea degusta din bucatele specifice locului, pregatite in cadrul expozitiilor culinare.

Intreaga sarbatoare va fi incununata de un spectacol folcloric, in care vor evolua: Ansamblul Folcloric al judetului Alba, Ansamblul Folcloric Sasciori, Ansamblul Folcloric „Stejarul” din Sasciori, Ansamblul Folcloric „Marginenii” din Capalna, si Ansamblul Folcloric al comunei Cut. Vor sustine recitaluri solistii: Floricica Moga, Dorina Narita, Maria Filimon, Catalin Hasa, Nicolae Tuhut, Adi Neamtu, Alina Baca, Ghita Albu si Ancuta Matei. O prezenta inedita va fi cea a grupului de fluierasi din Loman.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente