Festivalul Pelicam Tulcea – „Ii provocam pe oameni sa reflecteze un pic asupra problemelor de mediu”

Festivalul Pelicam Tulcea - „Ii provocam pe oameni sa reflecteze un pic asupra problemelor de mediu”

Interviu cu Benjamin Ribout, directorul festivalului de film pentru mediu „Pelicam”

Reporter: Esti organizatorul pri­mului festival de film despre mediu, care incepe astazi la Tulcea. De ce aceasta initiativa?

Benjamin Ribout: Eu m-am ocupat si de organizarea primului festival pentru copii din Romania care are loc la Bucuresti, iar acolo piata de festi­valuri este extrem de saturata. Daca vrei sa faci un eveniment nu mai esti vizibil, iar ca sa faci un eveniment care intr-adevar sa aiba impact este cu atat mai greu. De aceea ne-am dorit sa descentralizam un pic astfel de initiative si sa venim in provincie sa facem un festival pentru alti oameni. Este firesc ca in Romania sa existe un festival de film de mediu, iar Tulcea este un loc potrivit pentru un astfel de eveniment, pentru ca atunci cand te gandesti la mediu, te gandesti in primul rand la Delta Dunarii. Mai mult, nu am vrut sa facem acest eveniment intr-o zona pustie astfel incat sa se adreseze unei nise si unor oameni de la Bucuresti care aud de acest eveniment si care vin in locul respectiv, ci ne-am gandit sa venim intr-un oras mai mare, unde exista scoli si multi oameni care ar putea sa vina sa vada filme sau sa participe la discutiile pe care noi le lansam aici. Tematica este, de asemenea, foarte potrivita pentru aceasta zona.

Rep.: Esti cetatean francez. Cum se face ca organizezi un astfel de festival in Romania?

B.R.: Eu locuiesc in Romania de aproape sapte ani, iar profesia mea este de jurnalist si lucrez in presa scrisa pentru Franta si lucrez de asemenea si pentru radio national din Belgia. Ma ocup de organizarea unor astfel de festivaluri culturale dintr-o pasiune a mea.

Rep.: Probabil ca stii, in Romania problemele de mediul nu sunt chiar atat de importante, cum de altfel nici in tarile din Vestul Europei. Ce impact crezi ca va avea un astfel de festival?

B.R.: Protestele impotriva unor de­cizii care afecteaza mediul inconju­rator au ajuns si in Romania, vezi ceea ce s-a intamplat la Bucuresti si in alte cateva orase din tara la inceputul acestui an. Lumea cred ca a inceput sa isi dea seama despre impactul deciziilor politicienilor asupra lor si asupra mediului in care ei traiesc, iar aceste probleme nu se vor epuiza nicio­data, avand in vedere ca intere­sele economice de obicei au prio­ri­tate, insa la un moment dat vor ajunge in primul plan, desi foarte greu.

Eu cred ca lumea isi doreste cumva o schimbare spre bine si noi, cu filmele pe care le aducem si cu workshop-urile pe care le propunem, ii provocam pe oameni sa reflecteze un pic asupra acestor chestiuni. Este vorba de educare si de informare. Asteptam sa vina tulcenii, speram sa vina si bucurestenii, pentru ca in Romania acum nu mai exista un festival de film despre mediu, dar si ceilalti oameni din tara care sunt in drum spre Delta Dunarii. Ne dorim ca ei sa afle si sa vina la filmele noastre care sunt de buna calitate si astfel sa devina mai responsabili si mai seriosi atunci cand se discuta despre astfel de subiecte.

Rep.: Intrarea la filme este gra­tuita. Cine va asigura finantarea?

B.R.: Fondurile vin din mediul privat, iar cei care vin din alte orase se pot cam­pa si in campingul pe care il organi­zam in suburbia Tudor Vladimirescu, pentru ca avem acordul Primariei.

Sambata seara si duminica lumea se va muta de la Teatrul „Jean Bart” in Piata Civica unde vor avea loc concerte, iar workshop-urile pentru copii vor avea loc in timpul zilei. Pe acestea din urma le organizam cu partenerii nostri de la EuDivers si de la „Mai mult verde” si unul de la „Ateliere fara Frontiere” care ne-a dat 10 calculatoare pe care le vom da mai departe la un ONG. Aceste calcu­latoare au fost realizate de oamenii cu dizabilitati care lucreaza intr-un atelier la Bucuresti si sunt platiti pentru asta. Ei reconditioneaza calcu­latoare de la firme mari si le vand. Vor rula de asemenea filmele comandan­tului Cousteau intr-un spatiu special la Teatrul „Jean Bart”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *