Fiecarui clujean ar trebui sa ii revina minimum 26 de metri patrati de spatiu verde pana la finele lui 2013. Reprezentantii municipalitatii sustin ca acum fiecarui clujean ii revin 20,29 de metri patrati de spatiu verde.
Arhitectul Adrian Borda, membru in grupul de lucru al Planului Urbanistic General (PUG), cosidera ca spatiile verzi private nu ar trebui luate in calcul, doar cele publice. „Aceasta cifra, de 26 de metri patrati, trebuie calculata doar cu referire la spatiul public. Oricum ea este una minima. Alte orase mari din Europa au spatiu verde dublu pe cap de locuitor”, a explicat Borda. Potrivit acestuia, odata cu noul PUG, Clujul va depasi cei 26 de metri patrati prevazuti prin lege.
Si reprezentantii primariei au ambitii mari. „Tinta este sa ne apropiem de 30 de metri de spatiu verde patrati pe cap de locuitor, din domeniul public. In 2013, clujenii vor avea cei 26 metri patrati prevazuti de lege”, a declarat viceprimarul Laszlo Attila.
664 de hectare spatiu verde public
Tot acesta spune ca, in municipiu, exista la ora actuala 1.423 de hectare de spatiu verde, dintre care mai putin de jumatate, 664 de hectare sunt proprietati publice, iar restul sunt proprietati private. Spatiul verde propus in PUG, pentru urmatorii zece ani, este de 3.483 de hectare.
Pentru a suplimenta locurile verzi din oras, primaria spera sa transforme cat de curand padurile Hoia si Faget in paduri-parc, cu acces public. „Asteptam de un an de zile sa se rezolve problemele juridice. In Hoia avem dificultati legate de intabulare, iar in Faget sunt intarzieri cauzate de revendicari”, a explicat viceprimarul.
Membrii grupului de lucru al PUG au identificat o alta zona verde, in sudul Manasturului, o zona de dezvoltare in est, pentru locuinte colective, unde s-ar putea construi spatii verzi si o zona triunghi, de citeva zeci de hectare, de la Calea Ferata spre Cetatuie si spre Muzeul Etnografic.
Clujenii, chemati la raport de primarie
Pentru a se asigura ca ajung la cei 26 de metri impusi de lege, autoritatile iau in calcul si spatiile private ale locuitorilor orasului. In prezent, la Cluj-Napoca este in lucru registrul spatiilor verzi din oras. Clujenii au la dispozitie pe site-ul Primariei un chestionar referitor la zonele verzi pe care le detin, terenuri arabile, fanete sau livezi detinute, tipurile de arbori plantati sau plante cultivate, cu precizarea ca aceste informatii vor fi folosite pentru o„imagine exacta si reala a cati metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor ofera Clujul”, se mentioneaza pe site-ul primariei.
Notiunea de spatiu verde nu se refera la proprietatile private, ci doar la spatiile publice cu acces nelimitat, potrivit Legii 24/2007.