Fildesul este din ce in ce mai bine cotat, iar vanatoarea de elefanti reincepe in forta in Africa

Popula?ia de elefan?i africani de p?dure a sc?zut cu 62% în Africa central?, în doar zece ani
Traficul cu fildes, in expansiune

Fildesul este din ce in ce mai bine cotat, iar vanatoarea de elefanti reincepe in forta in Africa. Un comert ilegal administrat de crima organizata. Ce soarta au elefantii din zona centrala a Africii? Una oribila, sustine biologul american Samuel Wasser.
“Au disparut aproape toti”, ca si in alte parti de pe continent, pachidermele sunt ucise in masa in Gabon, in Africa Centrala sau in Republica Democrata Congo (RDC), mai arata Waser, potrivit cotidianului belgian La Libre Belgique. Comertul ilegal cu fildes este in plina expansiune, continua biologul american, dupa care, cel putin 30.000 de elefanti dintr-o populatie totala de aproximativ 470.000 sunt ucisi in fiecare an in Africa pentru a alimenta acest comert.
Proportiile masacrului le depasesc pe cele deja teribile ale anilor 1980: in perioada 1979-1989, erau ucisi anual circa 70.000 de elefanti, dar dintr-o populatie totala mai numeroasa, care s-a redus de la 1,3 milioane la mai putin de 600.000.
Dupa interzicerea comertului cu fildes, hotarata in 1989 prin Conventia referitoare la comertul international cu specii apartinand faunei si florei salbatice pe cale de disparitie (Cites), masacrul si-a redus substantial proportiile datorita, in special, campaniilor de sensibilizare a opiniei publice si intensificarii luptei impotriva braconajului.
Toata lumea a crezut atunci ca era o problema inchisa. Si a devenit mai putin vigilenta. Traficantii au acoperit imediat spatiul gol, incurajati de cererea puternica, cu deosebire in China unde a crescut puterea de cumparare a locuitorilor, iubitori de obiecte din fildes. In prezent, datele problemei sunt complexe: “In comertul cu fildes, crima organizata este implicata mult mai mult” decat in anii 1980, subliniaza Wasser.
Pentru ca acum acest gen de comert este din ce in ce mai profitabil: kilogramul de fildes care valora 200 de dolari in 2004 se vindea in 2008 cu 6.500 de dolari (4.300 de euro). Contrabanda cu specii de animale protejate constituie, dupa droguri si arme, cel mai lucrativ comert ilicit din lume, aminteste Ofir Drori de la “The last Great Ape” (Laga), o organizatie neguvernamentala din Camerun, care militeaza pentru aplicarea legilor privind protectia faunei in centrul Africii.
Si uneori, actorii acestor diverse forme de trafic ilegal ar putea fi aceiasi. Dimensiunea volumelor capturate arata ca traficantii isi cunosc bine meseria. Intr-o perioada de doi ani si jumatate, mai multi braconieri au reusit sa exporte in China, din portul camerunez Douala, 600 de colti de elefanti, ucisi in acea zona si in imprejurimi.
O alta dovada de profesionalism din partea traficantilor: sofisticarea filierelor si a traseelor urmate de contrabanda cu fildes.
La sfarsitul lunii septembrie, politistii din Douala au capturat o tona de fildes dintr-un camion care venea probabil din Congo-Brazzaville dupa ce trecuse prin Gabon. Autoritatile cred ca incarcatura ar fi trebuit sa fie expediata in Nigeria via mare ca sa ajunga ulterior pe piata internationala si, poate, in Asia.
Au fost arestati 2 transportatori camerunezi dar beneficiarul afacerii ramane necunoscut. Un congolez din Brazzaville, arestat in 2008, avea la randul sau legaturi in China, Japonia, Africa de Vest si avea ca angajati sculptori din Kinshasa.
Dupa parerea lui Ofir Drori, faptul ca acest comert merge atat de bine se explica prin lipsa controalelor. In Africa Centrala, de exemplu, legea privind criminalitatea legata de fauna, care dateaza din 1984, nu a fost aplicata pentru prima oara decat foarte recent odata cu arestarea, pe 2 octombrie, la Bangui, a doi mari traficanti de fildes. Unul dintre acestia a fost prins cand incerca sa vanda 14 obiecte de fildes, al doilea, o femeie din Africa Centrala avea 157 de astfel de obiecte.
Ambii ar putea executa o pedeapsa cu inchisoarea mergand de la trei luni la un an. Cu conditia sa nu recurga la relatiile pe care le au ca sa scape de efectuarea pedepsei: coruptia este unul dintre obstacolele importante in calea luptei contra comertului cu specii de animale protejate. “Majoritatea traficurilor sunt centralizate, controlate de o elita, adica de o persoana despre care se spune ca este “in contact”, de exemplu, cu un membru al guvernului care o sprijina”, explica Ofir Drori.
In Camerun, una dintre cele mai corupte tari din lume, mai multe autoritati locale sunt banuite ca ar participa sau ca s-ar afla chiar la originea traficului cu carne de elefant si probabil cu fildes. Ele sunt deocamdata “intangibile”. “Trebuie neaparat sa imbunatatim controlul. In Franta mai ales legea este foarte indulgenta”, insista Drori. Pe aeroporturile din provincie nu se face nicio verificare a bagajelor, subliniaza, reprezentantul Alga care se indoieste si de vointa unor tari de a stopa traficul de acest tip.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *