Firmele de panouri solare au pierderi mari, din cauza productiei in exces si a caderii preturilor

Producatorii de panouri solare au anuntat pierderi importante, cauzate de productia in exces si de preturile aflate in cadere libera, potrivit unei analize publicate vineri de cotidianul Les Echos, ce mai arata ca jumatate din panourile solare fabricate la nivel mondial in 2009 nu vor fi vandute.panouri solare

Liderul german in domeniul celulelor fotovoltaice, Q-Cells, a raportat o pierdere neta de circa 700 milioane euro, de doua ori mai mare decat cifra sa de afaceri, si a anuntat reducerea cu 20% a numarului de angajati. Si o alta firma germana, SolarWorld, a anuntat rezultate negative, respectiv scaderea cu 6% a cifrei de afaceri in primul semestru din 2009.

De asemenea, grupul chinez LDK Solar, ce produce siliciu purificat, a afisat recent o pierdere neta de 217 milioane dolari, in trimestrul II, mult peste asteptari, fata de un profit de 148 milioane dolari in trimestrul similar din 2008. Si o alta companie chineza, Ja Solar, unul din primii 10 fabricati de celule solare, a inregistrat venituri trimestriale mai mici cu 180 milioane dolari, in termeni anuali, de 88 milioane dolari.

In acest context, Barclays a revizuit recomandarea pentru ansamblul sectorului solar american de la „pozitiv” la „neutru” si a recomandat investitorilor sa astepte inainte de a intra pe aceasta piata.

Etapa de supraproductie, anuntata de mai multa vreme de analisti, s-a dovedit a fi mai violenta decat s-a prognozat. Criza economica a determinat ca numeroase proiecte sa piarda finantarea, iar piata spaniola, prima la nivel mondial cu 3.000 megawatts instalati in 2008, s-a blocat, dupa ce guvernul madrilen a decis limitarea puterii anuale instalate la 400 MW.

Capacitatea de productie de celule solare ar urma sa creasca cu 56% in acest an, pana la 17 GW, iar piata panourilor fotovoltaice se va diminua cu 17% la nivel mondial. Cei mai multi experti considera ca supraproductia nu va disparea inainte de 2011 sau 2012. Indicele Bloomberg al titlurilor companiilor active in sector s-a injumatatit (-58%) de la inceputul acestui an.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *