Flacari de peste 20 de metri in padurea de la Varful Mic si Varful Mare din Muntii Calimani

Flacari de peste 20 de metri in padurea de la Varful Mic si Varful Mare din Muntii Calimani

Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Horea” al judetului Mures, colonel Dorin Oltean, a declarat presei ca echipajul elicopterului SMURD Targu Mures a semnalat, joi, un nou incendiu de padure, de aceasta data in zona Varful Mic si Varful Mare din Muntii Calimani, unde flacarile sunt de 20-25 de metri.

Acest incendiu este al doilea care se manifesta in prezent in zona Muntilor Calimani, pe teritoriul judetului, iar pentru evaluarea situatiei colonelul Dorin Oltean si prefectul de Mures, Alexandru Petru Fratean, s-au deplasat joi dupa-amiaza cu un elicopter apartinand Inspectoratului General al Aviatiei.

„E vorba de doua incendii, doua locatii diferite: o locatie pe Varful Pietrosu, unde se lucreaza de aseara, in momentul de fata este localizat. Cel mai grav, la Varful Mic si Varful Mare, e vorba de aproximativ zece hectare. Deja incendiul se manifesta la coronament, cu posibilitati de propagare. Noi vom mobiliza forte si mijloace in seara asta (joi – n.r.), iar in cursul zilei de maine (vineri – n.r.) vom solicita, la prima ora, elicopter. Flacarile sunt de 20-25 de metri. Deocamdata, la Varfu Pietrosu avem aproximativ 100 de persoane. Pentru Varful Mic si Varful Mare noi de-abia am fost anuntati, elicopterul SMURD a vazut incendiul si o sa mobilizam resurse. Zona este greu accesibila acolo vom ajunge cu elicopterul. Azi trimitem resurse. Apa o vom transporta cu elicopterul maine”, a sustinut seful ISU Mures.

Alexandru Petru Fratean a declarat joi, dupa ce a survolat zonele din Muntii Calimani afectate de incendii, ca vineri dimineata va solicita interventia elicopterului si ca deja a fost stabilit un loc in care acesta va fi alimentat cu saci de apa.

„In Calimani, pe Pietrosu situatia a inceput sa fie tinuta sub control, echipele ISU care au plecat de ieri (miercuri – n.r.) si care lucreaza si acum au reusit, cat de cat, sa tina flacarile si sa nu ajunga in mod riscant spre padure. Mai grava este situatia la Varful Mic, intre Ibanesti si Rastolita, unde pe o suprafata de aproape zece hectare deja flacarile sunt foarte mari, au cuprins doua paduri, au intrat in doua paduri. Oamenii se apropie cu greu si cu mare dificultate si cred ca acolo este o situatie de risc importanta. Drept care am vorbit si cu domnul general Gradinaru (general de brigada Dorel Gradinaru, inspector general al Inspectoratului General de Aviatie – n.r.) si dimineata (vineri – n.r.), la prima ora, vom face o solicitare oficiala pentru un elicopter care sa sprijine stingerea acestui incendiu, in caz ca dimineata se confirma banuielile pe care le avem. Banuieli ca focul nu poate fi stapanit si se extinde”, a subliniat prefectul.

El a precizat ca accesul in zona celui de-al doilea incendiu este extrem de dificil, cu mijloacele de transport de interventie se poate ajunge la cativa kilometri de locul incendiului, iar restul deplasarii se face pe jos, de unde dureaza aproximativ doua ore.

„Un elicopter ar putea sprijini pentru ca el face mai multe zboruri. Am identificat si un loc de aterizare intre Ibanesti si Hodac, pe Platoul Dubiste, unde va fi pregatit tot ce trebuie, cu saci de apa. Incepem acum demersurile pentru niste praf anti-incendiu si sper ca oamenii pe care ii vom mobiliza, mult mai multi decat sunt acum, inclusiv elicopterul, sa ne ajute sa stapanim acest fenomen, sa izolam practic acest incendiu si sa nu cuprinda padurea, cum exista riscul”, a accentuat prefectul de Mures.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *