Folositi corect bicicleta!

  Cu bicicleta la ?coala, copii / Bike to school, kids
  Folositi corect bicicleta!
  Folositi corect bicicleta!

  Pe zi ce trece, bicicleta castiga tot mai multi adepti, insa, indiferent de varsta, aceasta trebuie utilizata corect, in spiritul conduitei preventive.

  Ca urmare a lipsei de precautie, tot mai multi biciclisti cad victime ale accidentelor de circulatie. Nesemnalizarea si neasigurarea inainte de efectuarea schimbarii directiei de mers, in special spre stanga si la plecarea de pe loc, sunt abateri care constituie principalele cauze ale evenimentelor rutiere datorate biciclistilor. Majoritatea accidentelor cu biciclisti se produc in mediul urban, in zona marilor intersectii, ca urmare a neacordarii de prioritate la trecerea altor autovehicule, a tranzitarii pe culoarea rosie a semaforului, precum si nerespectarii semnificatiei indicatoarelor. Folosirea bicicletei pe timpul noptii sau in conditii meteorologice nefavorabile, mai ales daca nu este echipata corespunzator cu mijloace de semnalizare, reduce posibilitatea conducatorilor auto de a-i sesiza pe biciclisti. Deosebit de periculoase sunt si conducerea bicicletei sub influenta bauturilor alcoolice, transportul altor persoane pe bicicleta, transportarea unor bagaje voluminoase, precum si deplasarea in grupuri a biciclistilor.

  Reguli de respectat

  Pentru a prevenii implicarea in accidente rutiere si pentru o deplasare in conditii de siguranta, se impune sa cunoasteti si sa respectati niste reguli. In circulatia pe drumurile publice bicicleta trebuie sa fie: prevazuta cu dispozitiv de franare eficace, cu un sistem adecvat, functional, de directie, dotata cu sistem de avertizare sonora, se interzic echiparea si folosirea sistemelor de avertizare sonora specifice autovehiculelor, echipata in fata cu lumina de culoare alba sau galbena, iar in spate cu lumina de culoare rosie si cu cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeasi culoare, echipata cu elemente sau dispozitive care, in miscare, formeaza un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spitele rotilor.

  Se interzice biciclistilor

  Biciclistii nu au voie sa circule fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa, sa circule pe alte benzi decat cea de langa bordura sau acostament, cu exceptia cazurilor in care, inainte de intersectie, trebuie sa se incadreze regulamentar pentru efectuarea virajului spre stanga, sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, in timp ce se deplaseaza pe bicicleta, sa circule cu defectiuni tehnice la sistemele de franare sau cu un vehicul care nu este prevazut cu avertizor sonor, sa circule pe trotuare, cu exceptia cazului cand pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor, sa circule in paralel, cu exceptia situatiilor cand participa la competitii sportive organizate, sa circule in timp ce se afla sub influenta alcoolului, a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora, sa circule pe partea carosabila in aceeasi directie de mers, daca exista o cale laterala, o poteca sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit, sa transporte sau sa traga orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stanjenesc sau pericliteaza conducerea vehiculului ori circulatia celorlalti participanti la trafic, sa circule atunci cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada. Conducerea bicicletelor pe drumurile publice este permisa numai persoanelor care au implinit varsta de 14 ani si cu respectarea prevederilor legale!

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *