Forestierii vor mai multi bani de la Guvern pentru refacerea padurilor

Incendii de p?dure în Portugalia. Focul face ravagii în zona central? a ??rii
Forestierii vor mai multi bani de la Guvern pentru refacerea padurilor
Forestierii vor mai multi bani de la Guvern pentru refacerea padurilor

*Industriile din sectorul forestier au generat un business de aproape sase miliarde de euro in 2012

masina lemnForestierii din Romania sunt nemultumiti de alocarile jenante de fonduri puse la dispozitie de guvernanti pentru refacerea padurilor sau pentru dezvoltarea unei retele de drumuri forestiere. Nicolae Tucunel, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR), a declarat, ieri, cu ocazia deschiderii celei de-a 14-a editii a Targului Expowood, ca ar fi nevoie ca Guvernul sa aloce sume mai mari pentru dezvoltarea padurilor, in conditiile in care acestea au generat numai in 2012 afaceri de aproximativ sase miliarde de euro. Potrivit acestuia, in PNDR-ul pentru perioada 2014 – 2020, sectorului silvic ii sunt alocate doar 200.000 de euro, o suma insuficienta pentru potentialul sectorului. „Romania este cel mai mare exportator de cherestea de foioase din Europa, dupa noi fiind Franta. Ambele state cumuleaza 50% din cheresteaua de foioase de pe continent, Romania avand 26%, iar Franta 24%”, a spus Tucunel.

Mai mult, presedintele ASFOR a criticat anumite masuri ale actualei guvernari, cum ar fi taxa pe stalp. „In domeniul nostru, sa platesti taxa pe un gard sau pe o platforma pe care ai amenajat-o pentru ca oamenii sa nu lucreze in noroi este contraproductiv. In plus, aceasta taxa o platesti pe valoarea de intrare, chiar daca intre timp bunul este amortizat. Acest lucru loveste tot in IMM-uri, pentru ca in domeniul nostru sunt doar sase companii mari, majoritatea fiind intreprinderi mici si mijlocii”, a spus Tucunel, care a mai spus ca si forestierii, ca si transportatorii, doresc sa recupereze accizele pe carburantii folositi pentru a transporta bustenii.

„Ne dorim ca din acest moment sa aducem plus valoare in Romania. Sa nu mai plece materia prima, ci sa plece dincolo doar produsul finit, lucrat cu forta noastra de munca, cu utilitatile noastre. Numai asa vom genera o cifra de afaceri mai mare si vom da de lucru romanilor”, a mai spus Tucunel, care a precizat ca in societatile din domeniul prelucrarii lemnului activeaza aproximativ 160.000 de oameni.

La randul sau, Mihai Ispas, decanul Facultatii de Ingineria Lemnului din cadrul Universitatii Transilvania, a facut un apel la guvernanti pentru a realiza un program de atragere a tinerilor catre domeniul forestier. „Daca nu punem nimic in loc, s-ar putea sa ne trezim ca nu mai avem oameni in acest domeniu. Guvernul vad ca sprijina domeniile IT cu ajutoare de stat, in loc sa se uite si la domeniile direct productive ale Romaniei”, a mai spus Ispas.

La editia din acest an a Expowood sunt prezenti 61 de expozanti, 10 dintre acestia fiind din strainatate. Expozitia din acest an este deschisa pana vineri, 31 mai, la Salonul de Expozitii al Roman SA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *